Eva Logo
25 juli 2018 in Hoofd & hart

Ik heb een veeleisende dochter

Onze dochter (10) kan zichzelf thuis moeilijk vermaken en vraagt veel aandacht. Ze heeft een sterke wil en is vaak ontevreden. Haar broertje is daarentegen makkelijk. Hoe erg dit ook klinkt: het is gemakkelijker om van hem te houden. Hoe komen we uit deze negatieve spiraal?

Fina van de Pol-Drent (psycholoog, orthopedagoog): "Dit klinkt als een echte uitdaging. Met name omdat je dochter je niet bevestigt, je niet het gevoel geeft dat je een goede moeder bent. Ze is immers nooit tevreden, schrijf je. Eigenlijk lijkt het erop of je steeds aan het geven bent, maar al je aandacht in een diepe put gooit. Dat is zeer frustrerend.

En dan nog het grote verschil met je zoon. Die is gemakkelijk in de omgang en roept veel liefde bij je op. En dat voelt dan verkeerd. Zo oneerlijk, omdat het bij je dochter zo anders is.

Wat kan je doen?

Je zou eens op een aantal dingen kunnen letten. Ten eerste of je je dochter wel écht aandacht geeft. Stop je even met waar je mee bezig bent? Ga je echt op haar in, vraag je door en luister je met overgave? Ten tweede is het goed om bij kinderen die veeleisend zijn op vaste tijden aandacht aan ze te geven. Bijvoorbeeld ’s middags als ze uit school komen, ’s avonds na het eten of op een ander moment. Als dat duidelijk is, hoef je ook niet de hele dag op je dochter in te gaan. Dan kun je ook makkelijk zeggen: "Nu niet, straks ga ik even met je zitten en wil ik graag je verhaal horen." Ten derde is het goed om eens te kijken hoe zij op een betere manier met haar tijd kan omgaan, als ze zich slecht kan vermaken. Kan ze misschien wat klusjes krijgen. Helpen bij het eten koken bijvoorbeeld. Of andere verantwoordelijkheden, waar ze plezier aan beleeft.

Apart

Verder helpt het soms om kinderen op een vaste tijd een poosje op hun kamer te laten zijn. Ze gaan dan meestal vanzelf wel iets doen. En anders niet - dan gaan ze gewoon liggen op hun bed met een muziekje aan of gaan dingen doen waar ze in de huiskamer niet de rust en inspiratie voor vinden.

Verder helpt het om af en toe iets apart te doen met de kinderen. De kans is groot dat als je dochter niet hoeft te concurreren, ze zich prima gedraagt en het heel gezellig met haar is. Let er verder op dat je haar veel complimenten geeft en zelf actief bouwt aan een goede relatie.

Positief

Verder is het goed als je probeert je niet steeds te ergeren aan haar ontevredenheid; dat wordt daardoor alleen maar erger. Als ze ontevreden is, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vla of over haar jurk of over het verkeerde tv-programma, kun je dit vaak het beste maar even bevestigen. Dat voorkomt een hoop strijd. Dus zeg niet: "Niet zeuren, de vla is op, kan ik ook niets aan doen," maar zeg: "Jammer dat de vla op is, nu heb je maar een klein beetje en je houdt juist zo van vla," of zeg als ze haar lievelingsjurk niet aan kan omdat hij nog niet droog is: "Ja, dat is balen, wilde je net deze jurk aan en is hij nog kletsnat, even nadenken hoe we dat op kunnen lossen."

Kortom, ga aan de slag met je eigen gedrag, overwin je irritatie en negatieve gevoelens, bid om meer liefde en geduld en dank God dat hij je deze dochter heeft toevertrouwd. Want... zonder strijd geen overwinning."

Fina van de Pol

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van Eva.