Eva Logo
23 juli 2018 in Lijf & leven

Ik heb last van zweetvoeten

Ik heb last van zweetvoeten. Ik heb van alles geprobeerd: katoenen sokken dragen, elke dag mijn voeten wassen, maar na een halve dag ruik ik mijn voeten alweer. Wat doe ik hiertegen?

Wat een vervelend probleem. Door overmatig zweten ontstaan soms sociale problemen, omdat anderen je kunnen ruiken, of zien dat je zweet, of dit zelfs voelen (bij hevige zweethanden). Je schrijft een aantal dingen die je zelf al hebt geprobeerd, waar ik weinig aan toe te voegen heb. Wat ik nog kan bedenken is: zeepresten na het dagelijks wassen goed verwijderen, ventilerende schoenen dragen (leer) en veel op blote voeten lopen.

Middeltjes tegen zweten

Er bestaan wel middelen tegen zweten die je met een recept van je huisarts bij de apotheek kunt krijgen. Deze worden gebruikt voor zweetvoeten, zweethanden en overmatig zwetende oksels. Ze worden niet vergoed. Crème of vloeistof met aluminium(hydroxy)chloride gaat de zweetproductie tegen. Het moet ’s avonds voor het slapen gaan aangebracht worden en er de volgende ochtend goed afgewassen worden. Als de huid na 2-5 dagen droog is geworden, wordt de behandeling een paar keer per week herhaald. Ik kwam ook aluin/salicylzuur-strooipoeder tegen als mogelijkheid. Botox kan helpen, maar dat zou ik niet aanraden omdat het erg pijnlijk is bij injectie in de voetzool. Je huisarts kan antizweetvloeistof/crème voorschrijven en als dat niet voldoende helpt met je meedenken over andere mogelijkheden of je eventueel verwijzen naar de dermatoloog. Sterkte ermee!

Ineke Visser

Ineke Visser