Eva Logo
13 augustus 2018 in Liefde & Relatie

‘Ik verhuis naar Slovenië voor de liefde’

Elleke (29) leerde haar vriend Ömer in 2017 kennen en verhuist over een paar weken naar Slovenië om daar een leven met hem op te bouwen. “Het is niet allemaal één grote roze wolk.”

“Ik ging met iemand uit de kerk naar het Bevrijdingsfestival. Of het erg was als ze iemand mee zou nemen, vroeg ze. Natuurlijk niet: hoe meer zielen hoe meer vreugd. En zo ontmoette ik Ömer. Een man die in Slovenië woonde, maar oorspronkelijk uit Turkije kwam.”

Samen op vakantie

“Ömer verbleef het hele weekend in Nederland en kwam die zondag naar de kerk. Wederom hadden we het gezellig. Hij kletste me de oren van mijn hoofd. Ik vond hem open-minded om met een moslimachtergrond een kerk binnen te stappen.  Na onze twee ontmoetingen hielden we contact. Al snel waren we het erover eens dat we elkaar weer wilden zien, maar hoe maak je dat praktisch als hij in Slovenië woont? Na wat moed te hebben verzameld, stelde ik voor om samen op vakantie gaan. We gingen naar Frankrijk. Daarover hadden sommige mensen zeker hun bedenkingen. ‘Kom je dan na de vakantie terug met een hoofddoek om?,’ vroeg iemand. Mijn moeder zei: ‘El, als jij deze jongen vertrouwt, is dat prima. Je bent wijs genoeg om te weten wat goed is.’ De vakantie in Frankrijk werd het begin van onze relatie.”

‘Ik ga mijn familie missen’

“We werden gek op elkaar en wilden elkaar zoveel mogelijk zien. Beiden waren we afhankelijk van het weekend, omdat we onze vakantiedagen al hadden verbruikt. We zagen elkaar gemiddeld één keer per maand. Dat wachten viel tegen. De keuze om te verhuizen naar Slovenië was makkelijk gemaakt, vanwege Ömers werk. Ik had een leuke baan bij de gemeente, maar het was niet per definitie mijn droombaan. Ömer, die vanwege een nieuwe carrièrekans naar Slovenië was verhuisd, was juist heel blij op zijn nieuwe plek. Eerst zei ik tegen hem dat ik maximaal twee jaar uit Nederland weg wilde blijven, maar nu groei ik ernaartoe om ook langer weg te blijven. Eerst neem ik de tijd om te acclimatiseren, maar over een poosje hoop ik ook op zoek te gaan naar een baan.

Kaas, drop en stroopwafels

“Het is niet allemaal één grote roze wolk. Elke week wandel ik met mijn zusje en ik zing al twaalf jaar in een hecht gospelkoor. Met mijn vader heb ik heerlijke openhaardavondjes en bespreek ik het leven onder het genot van een goed glas wijn. De laatste weken van de zwangerschap van mijn zusje zal ik niet meemaken. Ook laat ik de prachtige Zeeuwse kust en het dialect achter me. Het spontaan langskomen bij vrienden en familie zal ik heel erg missen. Waarschijnlijk wordt het op termijn zo erg dat ik bij ieder bezoekje aan Nederland, kaas, stroopwafels en drop insla, omdat ik die niet meer binnen handbereik heb.”

Samen naar de kerk

“Na een aantal keren in Slovenië te zijn geweest, zei ik tegen Ömer dat het mij leuk leek om een kerk te zoeken. Ik vond een internationale kerk met een kleine gemeenschap. Het is een ander soort kerk dan ik gewend ben, maar dat komt wel goed. Ömer is een gelovig mens, en hij vindt het belangrijk om met mij mee naar de kerk te gaan. We willen samen ontdekken welke weg we kunnen bewandelen. Het gegeven dat God met ons meegaat op avontuur is fantastisch.”

Cultuurverschil

In Ömers cultuur moet iets bruikbaar zijn, of het nou mooi is of niet. Zo gaf ik aan ook een nachtkastje te willen. We gingen op zoek naar een nachtkastje, maar in zijn beleving zochten we er één voor mij. Ik zocht natuurlijk twee nachtkastjes die bij elkaar pasten. Daarin merkte ik wel een cultuurverschil.”

Toekomst

“Het wonen in Slovenië zien Ömer en ik als een tijdelijke stap. Ik wil er open ingaan en maak afwegingen of het zin heeft om de taal te leren. Ik vertrouw erop dat het wonen daar goed zal gaan. We doen alles samen en ik heb aan Ömer een volwaardige partner. We staan gelijk ten opzichte van elkaar. Ömer is meer van de grote lijnen en denkt al na over hoe ons leven er over een paar jaar uitziet. Ik ben meer van de praktische invulling. We vormen samen een heel mooi team.”