Eva Logo
15 juli 2018 in Opvoeding en gezin

Mijn dochter is niet zeker over zichzelf

Mijn dochter van zeven roept sinds kort met regelmaat: 'Ik heb het gevoel dat ik er niet bij hoor'. En: 'Ik vind mezelf lelijk.' Ik schrik hiervan. Ze heeft veel vriendinnen en ziet er leuk uit. Ze is wel een heel gevoelig meisje. Ik maak me er wat zorgen om. Hoe ga ik hiermee om? 

Helaas komt het veel voor. Jonge, vaak prachtige kinderen (meisjes, maar ook wel jongens) vinden zichzelf lelijk, of zoals je dochter ook zegt: hebben het gevoel er niet bij te horen. Andere kinderen zeggen anders te zijn, zichzelf dom of raar te vinden of een hekel te hebben aan zichzelf.

Erken haar gevoel

Maar jij vindt haar prachtig en dat is in elk geval al geweldig. Toch heb je dat op dat moment niet tegen haar gezegd en dat is heel verstandig. Natuurlijk is het goed om haar regelmatig te laten weten hoe jij over haar denkt. Maar niet op dat moment, want dat zou een ontkenning zijn van haar gevoel. Ze heeft erkenning nodig en de wetenschap dat ze er mag zijn, ook met al haar gevoelens en gedachten.

praat er over

Als het vaker gebeurt dat ze met dit soort uitingen komt, dan kun je er het allerbeste maar gewoon over praten. Bijvoorbeeld over wat er aan vooraf ging, hoe vervelend het was dat iets niet lukte of dat ze niet mee mocht spelen. Je kunt haar vervolgens vragen of dit wel vaker gebeurt en hoe dat dan voelt, wat voor vervelende gedachten ze dan heeft over zichzelf. En dan hoef je deze gedachten als ouder niet te ontkrachten, want kinderen zijn over het algemeen zelf sterk genoeg om te komen met goede tegenargumenten. Als je vraagt: "Mag je nooit meedoen?", zegt ze misschien: "Nee hoor, gisteren mocht ik wel meedoen." Ga aan de hand van die opmerking niet zeggen dat het wel meevalt, maar ga mee in dat zware gevoel en laat haar merken dat je weet dat het een heel rotgevoel is.

Ook kun je met kinderen die zichzelf lelijk vinden een uitgebreid gesprek hebben over wat ze van zichzelf zo lelijk vinden en ga daar maar heel gedetailleerd naar vragen. Meestal wordt dat een heel gezellig gesprek, want over veel zaken hebben ze nog niet nagedacht. Vraag maar wat ze van hun tenen vinden en van hun navel, van hun oksels en van hun neus. En vertel ook wat jij van jezelf mooi en niet zo mooi vindt. Daarmee geef je aan dat dergelijke gevoelens er gewoon mogen zijn en zo worden ze ook wat luchtiger.

Heb je ondanks alles de indruk dat je dochter steeds negatiever en echt somber wordt, dan is het misschien tijd om eens hulp te gaan zoeken bij een pedagoog, maar voorlopig lijkt het iets wat bij de gewone ontwikkeling past.

Fina van de Pol

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.