Eva Logo
psoriasis
27 juli 2018 in Lijf & leven

Petra heeft psoriasis

De huid is het eerste wat mensen van je zien, hij beslaat je hele lichaam, en als dat beeld niet aan het perfecte plaatje voldoet, kan dat je kwetsbaar maken. Petra kan hierover meepraten, want ze heeft psoriasis.

Petra: "Psoriasis is een huidaandoening waarbij de huid zich vier keer sneller vervelt dan normaal. Dat resulteert in vlekjes, schilfers en een immense jeuk. Bij mij zit het op mijn armen, benen, buik, rug en bovenop mijn hoofd.

De eerste jaren ging het nog met zonlicht weg, maar meestal na stress of ziekte, bijvoorbeeld een keelontsteking, was er toch weer een uitbraak. Zonlicht verminderde de klachten, maar dat betekende dat ik met blote benen rond moest lopen en dat gaf weleens vervelende reacties. Soms zag ik mensen terugdeinzen. Het zat eens op mijn handen met als gevolg dat ik geen hand kreeg. Een keer was ik me er niet bewust van. Ik stond in een winkel en droeg een jurkje. 'Waarom kijken die mensen zo naar mij?', dacht ik toen.

'Als Jezus mij wil omarmen, wie ben ik om dat niet te doen?'

Ik heb veel troost geput uit de verhalen in de Bijbel waarbij Jezus melaatsen, dé besmettelijke paria’s van de maatschappij, bewust aanraakt. Dit heeft wel even geduurd, hoor. Er is heel wat boosheid en verdriet aan vooraf gegaan, vooral die jeuk is ondraaglijk. Maar als Jezus mij wil omarmen, wie ben ik dan om mijzelf niet te omarmen?

Inmiddels heb ik een goed werkend medicijn tegen de psoriasis: dimethylfumaraat. Mocht het medicijn een negatieve invloed hebben op mijn lichaam, dan bestaat de kans dat ik misschien moet stoppen met de medicatie en dat de jeuk en de schilfers weer terugkomen. Dat is dan zo, mijn binnenkant is het belangrijkste. Ik denk dat ik mezelf al een tijdje heb geaccepteerd doordat ik weet dat God mij accepteert zoals ik ben. Of mijn huid nu aan een perfect plaatje voldoet of niet.”

Het interview met Petra stond in een recente editie van Eva magazine. Gratis proefnummer aanvragen? Klik hier

Lees ook: Anita kreeg een melanoom: ‘Binnen één minuut stond mijn wereld op z’n kop’