Eva Logo
20 juni 2018 in Uit & thuis

Plastic scheiden: heeft het zin?

Allemaal verschillende prullenbakken om plastic en ander afval van elkaar te scheiden, herkenbaar? Velen vinden het maar een gedoe. En heeft het wel zin of belandt alles toch in de verbrandingsoven?

We hebben een haat-liefdeverhouding met plastic. Aan de ene kant brengt het ons veel goeds. Zo houdt plastic ons voedsel vers en zorgt het ervoor dat auto’s en vliegtuigen relatief licht zijn. Maar de keerzijde van de medaille is dat plastic wordt gemaakt van olie (die bijna opraakt), dat het op straat belandt én in de zee als minuscule deeltjes, die in de voedselketen terecht komen, aldus de NRC.

Om recycling mogelijk te maken, is het aan ons om plasticverpakkingen te scheiden van onze andere afval. Iets wat veel Nederlanders als een heel gedoe ervaren. Wat ook niet echt motiverend werkt, is dat velen niet geloven in het nut ervan. Het belandt uiteindelijk toch in de verbrandingsoven, is vaak de gedachte. Maar is dat wel zo?

49 procent wordt gerecycled

Uit recente cijfers van Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat in 2017 49 procent van de op de markt gebrachte kunststof verpakkingen (oftewel plastic) gerecycled is.

Maar eerlijk is eerlijk: Ulphard Thoden, onderzoeker bij Velzen van Wageningen Food & Biobased Research en zijn collega Marieke Brouwer schatten op basis van steekproeven dat het daadwerkelijke percentage lager ligt. Zij denken dat zo’n twintig tot dertig procent van het plastic écht gerecycled wordt. “Het sorteerproduct dat naar recyclingbedrijven gaat, bevat restafval, vocht en vuil, en niet-recyclebaar plastic. Dan houd je vaak minder dan de helft over.” Ook telt de ‘mix’ (landelijk zo’n vijftig miljoen kilo) als volledig gerecycled mee. Terwijl het ook plastics bevat die niet helemaal kunnen worden gerecycled.

Niet-recyclebare verpakkingen moeten verdwijnen

Om ervoor te zorgen dat er meer gerecycled kan gaan worden, loopt er een evaluatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het afvalfonds Verpakkingen verwacht dat de kwaliteitseisen binnenkort aangescherpt worden. Verder is het belangrijk om afscheid te gaan nemen van niet-recyclebare verpakkingen. Het gaat om 28 procent van de plastics uit ons huishouden. Wat hieronder valt? Plastic dat bestaat uit meerdere lagen en als er sprake is van een chemische samenstelling (pvc of polystyreen). Producten die gemaakt zijn van een zeldzaam type plastic kunnen ook niet worden gerecycled. En zwart plastic is een no go. Zwart wordt namelijk niet door de infraroodscanners herkend die het afval scheiden.

Thoden van Velzen denkt echter dat dit niet voldoende is. Hij denkt namelijk dat we hiermee niet-recyclebare plastics slechts terugbrengen van 28 naar 25 procent. Een ander idee is om de mix - het eerdergenoemde afval waarin plastics zitten die niet helemaal kunnen worden gerecycled - te verbranden én de warmte weer te gebruiken, zoals dat in Duitsland mag. Ook is het mogelijk om plastics chemisch uit elkaar te halen tot het weer olie-achtige vloeistoffen zijn. Er zijn Europese bedrijven die hier al mee experimenten. Zo begint IGE Solutions Amsterdam deze week met de bouw van een fabriek die van oud plastic, diesel en zelfs nieuwe grondstoffen voor plastic wil gaan maken.

Bron: NRC