Eva Logo
in het gras liggen met Jezus
1 juni 2018 in Geloof

Stil in het gras liggen met Jezus

Tijdens de drukke weken voor de zomervakantie hol je weleens voorbij aan het belangrijkste: God, die staat te wachten tot je even samen met Hem stilstaat.

Kijk! Hij staat al bij de muur.
Hij blikt door het venster,
tuurt door de spijlen.

Hooglied 2:9

Eigenlijk zou je nu het hele hoofdstuk moeten lezen. Hooglied 2. Doe dat nu maar even.

Stille tijd met Jezus

Denk je tijdens het lezen in dat Jezus je zoekt. Dat Hij, na een winter van afwezigheid, naar je toekomt. Hij verlangt naar je, Hij wil je zien. Hij wil je vasthouden. Hij wil weten hoe het met je is. Hoe het nu echt, heel eerlijk, met je gaat.

 

Hé meis! Waar ben je?

Daar komt Hij aangerend. Je kijkt op. Je ziet Hem. Je vindt Hem geweldig. Maar je bevindt je achter een muur... waar Jezus niet zomaar overheen kan. Gelukkig is er wel een raam waar Hij doorheen kan kijken, maar daar zitten dan wel weer tralies voor. Hij doet ontzettend zijn best om toch nog een glimp van je op te vangen. Maar jij? Je bent een bange duif, verscholen in de rotswand. Hé meis! Waar ben je? Ik wil je zien, je spreken, met je naar buiten! Ik wil een lange wandeling met je maken. Met je in het gras liggen en naar de wolken kijken. Eindeloos praten!

Is er angst, boosheid en teleurstelling?

Die muur. Wat is dat toch? En die tralies, wat houdt je gevangen? Wat heb je opgebouwd de afgelopen koude winter, tussen jou en Hem? Is er angst? Boosheid? Teleurstelling? Zijn het mensen die Hem van je weghouden? Of is het de kerk die een verkeerd beeld van je Geliefde geeft? Is er een stem die zegt dat Jezus aan jou voorbijgaat? Dat Hij jou niet ziet? Of zijn het simpelweg de dagelijkse beslommeringen waar je het veel te druk mee hebt, ieder dag weer? Dingen waarvan je denkt dat jij die op moet lossen omdat niemand anders dat doet?

Rustplaats voor je ziel

Je kunt nu twee dingen doen. Een spleet in de muur zoeken om in weg te kruipen (vers 14) of je Geliefde een zaag geven om de spijlen door te zagen. Dat laatste kost wat, maar dan kun je ook genieten van een lange lente en een warme zomer met Hem…

Pfffff. Heftig, hè. Maar wel goed, toch? Dit is een soort geestelijke detox. Die met Gods hulp uitmondt in een geestelijke wellness. Dit is wat er gebeurt als je van tijd tot tijd de buitenwereld verlaat en je binnenkamer opzoekt. Als je, in de woorden van Henri Nouwen, “bij het kaarslicht van je gebeden ontdekt dat er een plek is waar God woont.” Een plek in jou, die je altijd met je meedraagt en waar je dus altijd naartoe kunt. Waar je ontdekt dat je geliefd bent, ook als niemand kijkt.

Die plek kan een rustplaats worden voor je ziel. Waar je je ‘zelf’ weer vindt. Je eigen ‘ik’, die je in de drukte van alledag en het gekwetter van je smartphone kwijt was geraakt.

Lees ook: 5 redenen waarom bidden gezond voor je is

Tekst: Theanne Boer