Eva Logo
10 juni 2018 in Uit & thuis

Suzanne legt zichzelf een google-verbod op

Suzanne Struiksma is moeder van een baby, en googelt zich suf met opvoedvragen. "Stiekem vind ik het gewoon heel ingewikkeld, zo’n klein frummeltje. Hoe dacht God ooit dat ik dat zou kunnen?"

Vandaag heb ik mezelf een Google-verbod opgelegd. Dat wil zeggen, ik heb mijn man gevraagd om tegen mij te zeggen dat ik een dag niks mag googelen. Aan mijn eigen verbod zou ik me niet eens houden, denk ik. Overigens heb ik het verbod alweer verbroken, door op te zoeken hoe je ‘googelen’ spelt.

Onzeker

Het zit zo: ik ben nogal onzeker. Als persoon, maar helemaal als moeder. Nu is iedereen dat weleens, dat weet ik heus wel. Maar sinds ik zo’n zeven weken geleden een baby kreeg, heeft het alarmerende vormen aangenomen. En Google heeft alle antwoorden. Althans, zo lijkt het soms.

Verslavend

‘Hoeveel voedingen op een dag is normaal?’ ‘Waarom huilt mijn baby?’ ‘Moet ze elke dag in het badje?’ En, als je onzekerheid tot een kunst wilt verheffen: ‘Wat zijn de argumenten voor en tegen flesvoeding?’ Ook al is dit mijn tweede kind, en heeft de eerste het tot nu toe ook best gered, op de een of andere manier zijn al die forumdiscussies en artikelen verslavend. Maar ineens ben ik het zat.

Zelf doen

Google blijkt heel veel antwoorden te hebben, maar niks te kunnen bijdragen aan mijn zelfvertrouwen of moedergevoel. Stiekem vind ik het gewoon heel ingewikkeld, dat we zo’n klein frummeltje aan onze zorg toevertrouwd hebben gekregen en dat we het helemaal zelf moeten (mogen!) doen. Hoe dacht God ooit dat ik dat zou kunnen?

Leren van fouten

Misschien hoop ik soms, ergens, dat mijn uitgebreide zoektocht naar antwoorden me helpt om het ‘goed’ te doen, geen fouten te maken. Maar eigenlijk weet ik dat ik juist van het fouten maken moet leren. Van kijken en luisteren, zelf keuzes maken, troosten, zorgen, voelen.

Goeroes

Gevraagd en ongevraagd advies krijg ik ook zo wel volop. Van het consultatiebureau, moeder en schoonmoeder, vriendinnen, noem maar op. En wat zo grappig is? Het advies dat ik het meeste krijg van die échte mensen - in plaats van de anonieme forumschrijvers en zelfverklaarde goeroes - is: ‘Vertrouw op je gevoel, je doet het goed.’

Je kunt dit

Net had ik weer even zo’n momentje. Baby krijste hartverscheurend en het zweet brak me uit. Ik ademde diep in en uit en telde tot tien. En nog een keer. Ik sprak mezelf hardop toe: "Je kunt dit, mama." Mijn telefoon brandde in mijn achterzak, maar ik liet hem daar lekker zitten en uisterde troostende woorden, wiegde en knuffelde. In mijn hart bad ik zachtjes: "God, U heeft haar én mij gemaakt, dus U weet het beste wat wij allebei nodig hebben. Wilt U mij helpen?"

Er kwam geen briefje uit de hemel waarop stond dat ze een esje moest, of een schone luier. Maar ik voelde in mijn hart een zachte aanmoediging: "Je kunt dit, mama."

Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud of verwijt, zal u wijsheid geven. Jakobus 1:5

Tekst: Suzanne Struiksma

Deze column komt uit het boek Powertalks voor mama's,  een boek met columns over moederschap rondom de thema's geloof, relatie, opvoeding en balans. We mogen een exemplaar van het boek gratis weggeven! Wil jij in aanmerking komen? Stuur dan een mailtje naar eva@eo.nl o.v.v. 'powertalks'.