Eva Logo
7 juni 2018 in Lijf & leven

Waarom is de lucht in de bergen zo gezond?

Heb jij je vakantie al geboekt? Misschien ga je wel de bergen in. In de bergen kun je helemaal opgaan in de natuur en heerlijk wandelen. Maar dat is niet het enige leuke: de berglucht op zichzelf is al enorm gezond voor je! Misschien toch je vakantiebestemming maar even hierop aanpassen?

Goed voor astmapatiënten

Naarmate je steeds meer stijgt in de bergen, wordt de lucht om je heen steeds droger. En dat leidt ertoe dat je longen minder gehinderd worden door vocht (hoe minder vocht, hoe meer ruimte voor zuurstof). Goed nieuws voor mensen met astma dus. Een drogere lucht zorgt ervoor dat je meer ruimte hebt om te ademen.

Geen huisstofmijt

Wist je dat er boven de tweeduizend meter geen huisstofmijt meer te bekennen is? Hoezee voor de mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt (zo’n vijf tot tien procent van alle Nederlanders)! Boven in de bergen hoef je dus niet meer te snotteren (tenzij je ook nog eens hooikoorts hebt, maar dat is een ander verhaal ;-) ).

Training voor je hart

Niet zonder risico, maar als je het op de goede manier doet, kun je met wandelen in de bergen ook je hart trainen. Hoe hoger je komt, hoe meer moeite je hart moet doen om de zuurstof door je hele lichaam te vervoeren. Door veel in de bergen te wandelen, ontwikkelt je hartspier zich. Ben je hartpatiënt, dan is het wel van belang om in Nederland al te trainen, en te overleggen met je cardioloog. 

Speciale spiertraining

Als je in de bergen wandelt, gebruik je spieren die je in ons platte Nederland vrijwel niet gebruikt. Vooral je benen worden door bergwandelen een stuk sterker. En je zou het niet zeggen, maar afdalen is veel zwaarder voor je spieren dan klimmen. Gelukkig is het geen ramp om je workout in zo’n prachtige omgeving te doen, toch?

 

Bron: plusonline.nl


Eva in de Zwitserse bergen

In de eerste week van september organiseert Eva een gezondheidsweek in de Zwitserse Alpen! De reis is helaas onlangs volgeboekt. Wil je toch nog een plekje op de wachtlijst? Stuur dan even een mailtje naar eva@eo.nl