Eva Logo
21 juni 2018 in Getuigenissen

Wangu Kanja: van slachtoffer tot voorvechter

De Keniaanse Wangu Kanja (43) was slachtoffer van seksueel geweld. Nu staat ze aan het hoofd van de Wangu Kanja Foundation, een stichting die zich inzet voor een samenleving die vrij is van seksueel geweld.

“Ik groeide op in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, in een katholiek gezin. Mijn ouders waren niet rijk, maar konden mij wel geven wat ik nodig had. Op jonge leeftijd vond ik een baan.  

Op een dag had ik een vergadering met iemand van een andere organisatie. Hij zou mij thuis afzetten. Onderweg werden we beroofd. Omdat onze pincodes niet werkten, werd ik in gijzeling genomen. Toen verkrachtte een van de mannen mij. Dat is iets wat ik niemand gun. Het verandert je leven, als iemand je lichaam schendt. Mijn kijk op mannen veranderde.

'Seksueel geweld kan iedereen overkomen'

Aan een paar mensen in mijn omgeving vertelde ik wat mij overkomen was, maar steun en sympathie vond ik niet. Ze schoven de schuld op mij af. Ze stigmatiseerden mij. Het kostte veel moeite om te laten zien dat ik toch een waardevol persoon ben. Als je door een traumatische periode gaat, heb je geen behoefte aan mensen die de situatie rationaliseren of rechtvaardigen, maar behoefte aan mensen die om je heen staan. Seksueel geweld kan iedereen, goed of slecht, overkomen.

Na deze traumatische ervaring kwam ik in een depressie terecht, die tweeënhalf jaar duurde. Ik gebruikte alcohol om maar niet te hoeven voelen. Dit veranderde toen ik deelnam aan een training over counseling. Ik leerde hoe ik ´traumacounselor´ kon worden: hoe ik andere mensen kon begeleiden die een trauma hebben ondergaan. Je moet dan ook over je eigen proces praten. Dat vond ik moeilijk.

Later, in 2013, volgde ik een zelfvernieuwingsprogramma dat op de Bijbel geïnspireerd is. Dat veranderde mijn leven ten goede. Ik kreeg de kans om te praten over wat er gebeurd was en wat het met mij had gedaan. Toen startte mijn genezingsproces.

Netwerk van overlevenden

 In 2005 richtte ik de Wangu Kanja Foundation op, een organisatie die zich inzet voor vrouwen en mannen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. We werken aan preventie en bescherming en steun voor slachtoffers, daarnaast pleiten we voor vervolging van daders. We creëren bewustwording over deze kwestie. We helpen slachtoffers om aangifte te doen en hun zaak te rapporteren, zodat het voor het gerecht komt. We werken ook in de gemeenschappen en in gevangenissystemen, zodat daders zien wat de impact van geweld is. Inmiddels is er een survivors network ontstaan, een netwerk van overlevenden, die elkaar steunen en naar de juiste hulpverlening toe leiden.

'Seksueel geweld is een groot probleem in Kenia'

De kerk zou ook een rol moeten spelen. Ze zou slachtoffers van seksueel geweld moeten beschermen en ondersteunen, zodat het helingsproces kan beginnen. We gebruiken hun platforms om bescherming te bieden. Maar ze staan nog niet in de voorhoede om te pleiten voor de kwestie, wat ze wel zouden moeten doen.

Seksueel geweld is een groot probleem in Kenia. Dagelijks gebeurt het. Vrouwen, maar ook schoolkinderen worden verkracht. Maar als het gebeurt, dekken mensen het toe. Als we doorgaan met het creëren van bewustwording, zie je dat mensen vaker gaan rapporteren. We zien dat het aantal gevallen stijgt, maar langzamerhand rapporteren mensen het ook vaker. Het is belangrijk dat slachtoffers van seksueel geweld ‘de cultuur van stilte verbreken’. Dat we toewerken naar een samenleving, die veilig is en vrij van alle vormen van geweld. Is dat haalbaar? Ik denk van wel. Ik heb het geloof dat het op een dag bereikt zal worden door iemand anders. En dat ik het fundament daarvoor heb gelegd.”

Tekst: Hendriëlle de Groot
Foto: Carel Schutte


Ontwikkelingsorganisatie Tear ondersteunt het werk van de Wangu Kanja Foundation en wil via de campagne Resister Nederlandse christenen en kerken stimuleren om geweld tegen vrouwen te bestrijden. Onlangs was Wangu Kanja in Nederland om Nederlandse kerkleiders te inspireren.