Eva Logo
9 juni 2018 in Geloof

Zuster Ruth over Ignatiaans bidden

Zuster Ruth leeft binnen de Chemin Neuf Gemeenschap. Ze heeft een druk leven en kan praten als de beste. Toch zoekt ze elke dag de stilte tijdens haar persoonlijke ochtendgebed. De basis voor dit gebed is het ignatiaans bidden. Zuster Ruth: “Je kan God overal vinden in de stilte. Zelfs bij het schoonmaken van je toilet.”

Waarom bent u aangesloten bij de Chemin Neuf Gemeenschap?

“Ik deed een tussenjaar in Frankrijk toen ik bij toeval stuitte op een foldertje van Chemin Neuf. Ik werd diep geraakt doordat hier verschillende kerken samenkomen in één gemeenschap. Tijdens een stilteretraite van dertig dagen ondervond ik dat deze gemeenschap dienen mijn roeping was. In de Sint-Paulusabdij leven broeders, zusters en gezinnen samen. We vullen elkaar aan.”

Tijdens Eva’s Kloosterretraite geeft u een workshop ignatiaans bidden. Wat houdt dat precies in?

“Ignitiaans bidden is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Ignatius van Loyola. In het gebed staat de Bijbel centraal. Je leest en herleest een Bijbelpassage en reflecteert daar is stilte op. Het is bijna een mediterende vorm van bidden, een geestelijke oefening. Tijdens dit bidden wordt je hart aangesproken en je luistert naar wat God je wil vertellen.”

Je vindt God in de stilte

Wat is er zo belangrijk aan het stil zijn?

“Het leven is zo druk, ook voor mij in de gemeenschap. Het is goed om soms stille tijd te beleven. Tijdens een echte ignatiaanse retraite ben je wel dertig dagen stil en kunnen Schepper en schepsel elkaar echt ontmoeten. God is de hele grond van mijn bestaan, Hij is alles. We moeten stil worden, ook in ons hoofd, om echt naar Hem te kunnen luisteren. Hij zal zich dan aan ons laten zien en Hij zal vertellen wat Zijn plan voor jou is.”