Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
6 juli 2018 in Lifestyle

4 recepten met ‘onkruid’ uit jouw berm of tuin

Onkruid? Daar maak je de lekkerste dingen van. Evenals van jouw rozenstruik, trouwens. Met een paar andere ingrediënten, natuurlijk.

1. Paardenbloemgelei

Ingrediënten voor 1 kg gelei:

  • 200 paardenbloemen (in volle bloei)
  • Een halve sinaasappel 
  • Een halve citroen 
  • 500 ml water
  • 500 g kristalsuiker
  • 100 g walnoten
  • Een grote of twee kleine, goed ontsmette jampotten of inmaakpotten

Wat moet je doen:

Ontdoe de bloem van alle bittere, groene delen. Hoe meer je eraf haalt, hoe zoeter de gelei zal gaan smaken. Snij de sinaasappel en de citroen in dunne plakjes en doe ze met de 500 ml water in een pan. Breng aan de kook en laat het water een uurtje zachtjes sudderen met het deksel half op de pan. Draai het vuur uit en voeg zodra het water niet meer dampt de schoongemaakte bloemen toe. Laat een nachtje staan. Giet het bloemenmengsel door een vergiet en vang het vocht op. De pulp die je dan overhoudt, knijp je zo goed en zo kwaad als het gaat boven het bloemenwater uit, zodat het water zo veel mogelijk paardenbloemensmaak krijgt. Daarna leg je een schone theedoek in het vergiet en giet je het sap er nogmaals doorheen: als het goed is hou je een goudgele, doorzichtige vloeistof over. Voeg nu de suiker toe en breng opnieuw aan de kook. Temper het vuur en laat 1,5 uur zachtjes sudderen. Als er schuim op het oppervlak verschijnt, moet je dat eraf scheppen. Doe geen deksel op de pan, maar kook het mengsel in tot het de dikte heeft van vloeibare honing. Om te kijken of de gelei de juiste dikte heeft, kun je een eetlepel gelei op een schaaltje doen. Na een minuut moet het al aardig wat zijn ingedikt.  Schenk de geleisiroop in de schone jampotten en laat de gelei uitdampen. Als er geen damp meer vanaf komt, kun je de potten afsluiten. 

Een tip voor onervaren jamkokers: als je gelei niet goed is ingedikt, kun je hem nog prima gebruiken. Als aanmaaklimonade – heerlijk fris met wat Spa rood – of bij scones. Roer de siroop dan door de mascarpone en schep hem zo over de scones.

2. Snelle rozenjam

Ingrediënten voor 300 gram jam:

  • 150 g verse of diepvriesaardbeien
  • 150 g verse of diepvriesframbozen
  • 4 eetlepels rozenblaadjes (onbespoten, bijvoorbeeld van de wilde hondsroos)
  • Citroensap
  • Suiker naar smaak

Wat moet je doen:

Prak de aardbeien en frambozen met de rozenblaadjes door elkaar. Doe er twee eetlepels citroensap bij en voeg suiker naar smaak toe. Als je deze jam bij de scones wilt serveren, kun je de tijm in het bovenstaande recept ook achterwege laten.

Kun je geen verse rozenblaadjes vinden, voeg dan één eetlepel rozenwater toe. Rozenwater is verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Ook deze jam is heerlijk bij scones. Serveer de scones met mascarpone en snelle rozenjam.

3. Brandnetelsoep

Voor een liter soep heb je nodig:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 aardappels (geschild en in blokjes)
  • 2 bouillonblokjes voor kippen-, groente- of tuinkruidenbouillon
  • ½ bosje selderij (fijngesneden, ook de steeltjes)
  • 100 g brandnetelblad (denk aan een zak sla in de supermarkt, dan weet je ongeveer hoeveel je moet 'oogsten')
  • 1 nootmuskaatnoot
  • 2 hardgekookte eieren in kleine dobbelsteentjes
  • 75 g geroosterde pijnboompitjes
  • 100 ml crème fraîche

Wat moet je doen:

Snipper de ui en snij de knoflook in plakjes. Fruit de ui en de knoflook 10 minuten zachtjes in de olijfolie. Voeg 1 liter water, aardappels, selderij en genoeg bouillonblokjes voor 1 liter bouillon toe. Voeg na tien minuten ook het (goed gewassen) brandnetelblad toe. Laat koken tot de aardappel gaar en het brandnetelblad helemaal zacht is. Pureer de soep met een staafmixer. Rasp de nootmuskaat er vlak voor het opdienen overheen en serveer de soep met ei, pijnboompitjes en crème fraîche.

4. Sandwich met makreel en tuin(on)kruiden

Ingrediënten voor 10 kleine sandwiches:

  • 1 gerookte makreel (van graten ontdaan en in grove stukken)
  • 1 geprakte avocado
  • 3/4 grof geraspte komkommer
  • 20-30 g appelstroop (naar smaak)
  • 20-30 g geraspte mierikswortel (naar smaak)
  • 2 el geknipte bieslook
  • Rasp van een halve citroen
  • Peper
  • 1/2 wit casinobrood
  • Een zakje goed gewassen veldkers

Wat moet je doen:

Prak de makreel en de avocado door elkaar. Doe de komkommerrasp erbij en voeg de appelstroop, de mierikswortel en de bieslook toe. Proef! Als je het mengsel zoeter wilt hebben, kun je meer appelstroop toevoegen, wil je er meer pit in hebben, doe er dan meer mierikswortel door. Als je tevreden bent, smeer dan een dikke laag van de makreelmousse op het brood. Doe er een flinke pluk veldkers op en strooi er wat citroenrasp en versgemalen peper over. Dek af met een tweede boterham en snij diagonaal in tweeën. Maak de sandwiches vlak voor de picknick, dan blijft de komkommer lekker knapperig. 

Tekst: Liesbeth Goedbloed, 2013


Dit artikel verscheen eerder in Eva 6 uit 2013. Ben je benieuwd naar Eva's magazine? Je kunt hier een gratis proefexemplaar aanvragen!