Eva Logo
25 juli 2018 in Uit & thuis

5 tips voor het geven van een cadeau

Het geven van een cadeau kan knap lastig zijn. Heeft diegene wensen? Hoeveel ga je uitgeven aan het cadeau? En wat nou als je helemaal op eigen houtje iets moet verzinnen? Er zijn een paar tips en tricks die je kunt toepassen om het perfecte cadeau te geven. Of het in ieder geval op het perfecte cadeau te laten lijken…

1. Wat betekent een cadeau voor de relatie?

'Geven en terugkrijgen' is als cement wat relaties met elkaar bindt. Een cadeau geven zegt daarom ook wat over de relatie die je met iemand hebt. Je geeft iets en zegt daarmee: ik denk dat dit wel bij jou past en dat je daar blij mee zult zijn. Tegelijkertijd zegt het iets over jezelf, want je geeft meestal geen cadeaus die je zelf niks vindt. Het is extra leuk als je bij het geven kunt zeggen 'dat je het zelf ook hebt', dit versterkt de band en de ontvanger weet dan dat je niet zomaar iets hebt gekocht.

2. Is er een verlanglijstje?

Je denkt misschien dat het niet origineel is om iets van een verlanglijstje te halen? Toch biedt diegene je daarmee een heel goed handvat aan om iets geschikts te vinden. De wensen staan immers niet voor niks op een verlanglijstje, dus dát willen ze graag hebben. Ook als er 'geld' op staat, wordt het geven van een bijdrage dus zeer op prijs gesteld. Doe er een leuke persoonlijke kaart bij en je zit gebakken.

3. Wil je indruk maken?

Probeer jezelf in de ander te verplaatsen. Wat zijn hobby’s of liefhebberijen van die ander? Waar praat hij of zij graag over? Wat doet hij of zij veel? Zo kom je misschien op een origineel idee waar diegene echt wat aan heeft. Benadruk ook gerust dat je moeite hebt gedaan voor het cadeautje; de ontvanger zal je dan hoe dan ook dankbaar zijn.

4. Wil je meer tijd met diegene doorbrengen?

Je kunt ook overwegen om 'een ervaring' cadeau te geven! Bijvoorbeeld een dinertje organsieren (koken) voor je ouders. Of als het voor een vriendin is; samen naar het theater gaan. Is het voor je partner? Kies dan, als jullie dat allebei leuk vinden, bijvoorbeeld voor iets avontuurlijks, zoals abseilen van een gebouw. Of iets minder extreems kan natuurlijk ook ;)).

5. Verrassing!

Bij een goed cadeau hoort dat het 'een verrassing' is. Dit hoeft niet te betekenen dat de ontvanger niet om het cadeau gevraagd heeft. Het betekent dat het cadeau is ingepakt! Wanneer je komt aanzetten met je goede cadeau en het is al zichtbaar, dan doet dat toch een beetje af aan de waarde ervan. Mensen willen verrast worden. Dus altijd de cadeautjes inpakken!

Bron: https://www.universiteitvanvlaanderen.be/college/hoe-vind-je-het-perfecte-cadeau/
Bron: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zo-geef-je-een-goed-cadeau-en-zo-niet/


Wil je wat cadeau-inspiratie? Lees dan dit artikel over originele last minute cadeaus!