Eva Logo
26 juli 2018 in Christelijke muziek

De 3 favorieten van Joke Buis

Voor een online serie van Nederland Zingt hebben allerlei Nederland Zingt-artiesten een afspeellijst gemaakt met favoriete liederen. Zo ook Joke Buis. Eva vraagt haar naar haar drie favoriete songs.

1. Welk een vriend is onze Jezus

"Als kind was dit lied al een favoriet van mij. Het doet me terugdenken aan de kerk waar ik vandaan kom in Den Haag. Mijn opa zat daar achter het orgel en ik belde mijn opa regelmatig op zaterdag: 'Opa, opa, gaan we weer ‘Welk een vriend is onze Jezus’ doen morgen in de kerk?' Op zondagochtend zat ik dan klaar en dan riep mijn opa: 'Speciaal voor mijn kleindochter: ‘Welk een vriend is onze Jezus’.' Als we dan gingen zingen,deden een aantal vrouwen op de eerste rij een soort canon, dat vond ik zo geweldig!"

2. Ik weet in wie ik geloofd heb

Dit lied heb ik opgenomen voor mijn tweede cd. Toen ik dit nummer ging opnemen en dus weer wat vaker ging zingen,dacht ik: wauw, dat is mooi. Zo terugkijken op je leven en zeggen: “Ik weet in wie ik geloofd heb en ben verzekerd: mijn Heer is machtig.” Ik vind dit een prachtige tekst die ik later op mijn grafsteen zou willen hebben. In de pieken en dalen van mijn leven kan ik toch zeggen dat ik weet in Wie ik geloofd heb. Ondanks alles wat er is gebeurd, weet ik het zeker: mijn Heer is machtig. Ik vind het mooi om dat als eindconclusie van mijn leven te hebben en tegelijkertijd om het als een soort laatste getuigenis op een grafsteen uit te dragen naar andere mensen.

3. Groot is uw trouw, o heer

Dit lied herinnert mij aan Gods trouw. Blijkbaar heb ik, en meerdere mensen met mij, die herinnering nodig. Wat ik het mooie vind aan al die oudere liederen is dat niet alleen deze generatie het mooi vindt, maar ook velen daarvoor. Zij zongen dit ook. We hebben het al generaties lang nodig om onszelf te herinneren aan Gods trouw en Zijn liefde. De oudere woorden gaan voor mij net wat dieper en de melodie is zo tijdloos, dat maakt het echt magisch voor mij. Laten we vooral niet vergeten wat voor prachtigs er al is gemaakt.

Dit soort oudere liederen krijg ik regelmatig in m’n hoofd. Als ik met het huis bezig ben, als ik op de fiets zit, als ik op vakantie ben. Zo is ook de serie ‘Zingen kun je overal’ ontstaan. Dit zijn korte filmpjes waarin ik een lied zing op allerlei verschillende plekken. Ze staan op mijn Facebookpagina 'Joke Buis' vanaf 1 augustus.


Nederland Zingt heeft elke zaterdag een nieuwe afspeellijst van een andere artiest. Morgen komt de lijst van Joke Buis online. De lijst zal hier te vinden zijn.