Eva Logo
17 juli 2018 in Liefde & Relatie

‘De sfeer van veroordeling is weg’

Tanja* is al 32 jaar getrouwd met Mark*. Mark legde de lat altijd erg hoog, vooral in hun relatie. Tijdens een huwelijksconferentie werd Mark gestimuleerd die lat letterlijk vast te pakken. “Door dat gebedsmoment is er echt iets veranderd in ons huwelijk.”

“Mark is een ‘alles of niets’-type. Hij streefde naar het ideaalbeeld en daar moest alles aan voldoen. Dat betekende dat er geen ruzie mocht zijn en geen meningsverschillen: dat klopte niet bij dat ideaalbeeld. Aan de ene kant begreep ik het wel. Natuurlijk zou je willen dat alles perfect is. Aan de andere kant hebben we te maken met een gebroken wereld. Niemand is volmaakt, zelfs niet als je gelovig bent.

Ik voelde me daarom nooit goed genoeg. Ik liep voortdurend op m’n tenen, voelde me veroordeeld als ik niet aan dat plaatje voldeed. Dat is geen ontspannen leven. We gingen bijvoorbeeld eens een weekendje weg en voor Mark moest dat op alle fronten goed en gezellig zijn. Zodra er iets gebeurde wat niet klopte, was gelijk álles mis en was het weekend verpest.

Niemand is volmaakt, zelfs niet als je gelovig bent.

Door mijn gereformeerde opvoeding voel ik me misschien ook sneller veroordeeld. In die gemeenschap heb je ook zo’n zelfde lat en vaker een cultuur van schuld en veroordeling, zo voelde ik dat. Doordat mijn man die lat ook bij mij neerlegde, voelde ik die cultuur opnieuw.

Tijdens de huwelijksconferentie die we bezochten, sprak een echtpaar over de reis door de woestijn naar het beloofde land. De periode in Egypte staat voor gebondenheid en dwang. Tijdens de reis kijkt het volk Israël vooruit naar de toekomst, maar ook achteruit naar wat er was. Als het volk dichterbij het beloofde land komt, volgt een periode waarin ze loskomen van het oude. Uiteindelijk komen de Israëlieten bij het beloofde land aan. Ik herkende dit. Je maakt als mens een ontwikkeling door; zo gaat dat ook in je relatie.

Aan het eind van de dag kon je als stel naar voren komen, waar een gebedsteam klaarstond. Samen gingen we naar voren. We kwamen terecht bij een echtpaar. De vrouw van het echtpaar maakte het heel praktisch. Ze zei tegen Mark: ‘Misschien moet je letterlijk die lat vastpakken en hem naar beneden halen.’ Dat heeft Mark toen gedaan. Aan dat bijzondere moment denken we samen nog vaak terug. Sindsdien gaat het beter. Er is niet meer zo’n sfeer van veroordeling.

Ook in je relatie ben je met elkaar op weg naar het beloofde land.

Het is in een relatie niet altijd makkelijk om te praten over gevoelens en over wat niet goed is aan jezelf. Het kost tijd om opener te worden. Maar we zijn veranderd, ook in onze relatie met God. We accepteren elkaar veel meer zoals we zijn en niet zoals we zouden moeten zijn. Dat is echt verbeterd door de conferentie.

Als er iets speelt in onze relatie of in het gezin, bidden we er direct voor. Ook bidden we samen in de auto als we naar vrienden of familie gaan. Dan brengen we de mensen waar we heen gaan bij God. Het is goed om de dingen die je bezighouden, samen bij God neer te leggen, in plaats van in je eentje. We proberen dit vaker te doen. Zo krijg je ook meer door wat er in de ander omgaat, waar diegene mee zit.”

De conferentie waar Tanja en Mark naartoe gingen, maakte deel uit van TripleCord. Op 29 september 2018 organiseert TripleCord een huwelijksdag in Zoetermeer (Parousia gemeente). Op 8, 9 en 10 maart 2019 vindt een huwelijk-verdiepings-weekend plaats bij Emmaus in Helvoirt. Kijk voor meer informatie op www.triplecord.nl

*Wegens privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.