Eva Logo
7 juli 2018 in Uit & thuis

De Vegan church van Anja en Sandra

De wereld van de kerk verbinden met de wereld van de vegans. Vanuit dat verlangen startten Anja Schröder (47) en Sandra Hermanus (55) in 2015 het platform Vegan Church.

Waarom is een plantaardige levensstijl juist nu zo belangrijk?

Anja (samen met Sandra oprichter van de Vegan Church ): “Je kunt er niet omheen: de aarde is in slechte conditie. Vegan is daar een belangrijk antwoord op.”

Wat kunnen wij daar als christenen mee?

Sandra: “Veganisme is geen nieuwe religie of nieuwe lering. Het sluit aan op ons rentmeesterschap, in relatie met de wederkomst van Christus. Ik zou het afschuwelijk vinden als Jezus terugkomt en Hij de schepping van Zijn Vader in deze staat terugvindt. Door een plantaardige levensstijl red ik niet meteen de hele aarde, maar ik kan Hem straks wel vertellen dat ik mijn best heb gedaan er goed mee om te gaan. Ik ervaar dat de Heilige Geest van God ons wakker wil schudden, dat hoe wij nu leven de aarde uitput.”

Wat zegt de Bijbel hierover?

Anja: “In Genesis 1 vers 29 lezen we dat God Adam en Eva alle zaaddragend gewas gaf om te eten. En ook de dieren krijgen het plantaardige toegewezen als voedsel. Daniël is het grote voorbeeld van wat plantaardige voeding met je doet. Aan het hof slaat hij het voedsel van de koning af. Na tien dagen plantaardig eten is hij in betere vorm dan de anderen die wel vlees (en alcohol) nuttigden. Het is aannemelijk dat Daniël een veganist is geweest.”

Vier redenen voor vegan volgens Sandra en Anja: 

1. Je eigen gezondheid

Veel welvaartsziekten zijn te herleiden naar een verkeerd voedingspatroon. Onder andere diabetes, hart- en vaatziekten komen minder voor bij veganisten.


2. De wereldvoedselverdeling

Voor de beeldvorming: een kilo koe vraagt om achttien kilo graan. Er worden miljarden dieren gevoed met voedsel dat is verbouwd in landen waar de bevolking zelf honger lijdt.


3. Milieuvervuiling

Een kilo koe kost 15.000 liter water. De aarde raakt uitgeput. Grond raakt onbruikbaar door de genetisch gemanipuleerde soja die verbouwd wordt voor de veeteelt. En wist je dat de methaan die koeien vrijlaten 25 schadelijker is dan de CO2 uitstoot door auto’s en fabrieken?


4. En natuurlijk om de dieren zelf

 

Lees ook: I am Greta: Hoe een tienermeisje uitgroeit tot klimaat heldin ★★★☆☆

Tekst: Wieteke van der Ven