Eva Logo
Bijbelse vrouw Ester
20 juli 2018

Ester: wat voor persoonlijkheidstype zou zij hebben gehad?

We vroegen schrijfster en personal coach Carianne Ros om haar visie te geven op de Bijbelse vrouw Ester. Hoe kijkt Carianne naar Ester en wat valt haar op vanuit haar eigen vakgebied? Wat kunnen we van Ester leren?

Ester: Indirecte en bescheiden schone

Ester is een mooi en lieftallig meisje. Ze verloor haar ouders op jonge leeftijd en was toevertrouwd aan de zorgen van haar oom Mordechai. Ongetwijfeld zal de dood van haar ouders haar gevormd hebben. Ester is ook een bescheiden meisje, dat gewoon doet wat anderen voor haar bepalen. En daarin zien we in Ester vooral een S-type* (Stabiel). Ze moet geheimhouden dat ze Joodse is. Omdat ze niet overkomt als iemand die heel graag praat en kletst, zal dat voor haar niet zo moeilijk zijn geweest. Ik denk wel dat, als ernaar gevraagd zou zijn, ze niet had willen liegen... Maar kennelijk maakt het niemand uit waar ze vandaan komt: ze is gewoon mooi en lieflijk en dat is wat telt.

Als ze naar het vrouwenverblijf gebracht wordt om aan de koning te worden voorgesteld, dan wint Ester al heel snel de gunst van de haremwachter. Ze krijgt voorrang op de schoonheidsbehandelingen en mag in het mooiste deel van het vrouwenverblijf wonen. Niet één moment wordt ze arrogant of trots: ze ontvangt in alle nederigheid gewoon wat ze krijgt. En als het na een jaar haar beurt is om naar de koning te gaan, dan wil ze niet allemaal poespas mee: ze neemt alleen datgene mee wat de haremwachter haar aanraadt om mee te nemen.

Bijbelse vrouw Ester

En de koning ziet haar en kroont haar meteen tot koningin. Ester ondergaat alle plechtigheden en wacht keurig af wanneer de koning haar wil zien. Ze dringt zich niet aan hem op en treedt ook niet op de voorgrond. Als ze dan geconfronteerd wordt met het feit dat zíj haar volk moet gaan redden, dan vindt ze dat heel moeilijk. Maar ze vraagt steun aan het volk: “Bid voor me en vast met mij mee!” en ze beseft: ik durf niet, maar ik móet naar de koning gaan! Ester pakt het op een echte S-manier aan. Ze maakt zich mooi, hoopt dat de koning haar ziet en nodigt hem vervolgens uit voor een maaltijd. Een S zal nooit meteen zeggen wat ze wil, maar eerder indirect communiceren. En dat doet Ester ook. Maar zo zie je maar weer: ook al word je niet als natuurlijke leider geboren, iedereen kan doen wat God van haar vraagt!

*Een S-type is sociaal, sympathiek, bescheiden, dienstbaar, gevoelig, oprecht, informeel, geduldig, begripvol en bedachtzaam. Dit type kan zichzelf wegcijferen om een ander beter te laten functioneren.

 

Meer lezen? In het Eva bijbelstudieboekje ‘Voorbeeldig’ vind je alle verhalen over Debora en de 4 andere vrouwen uit de Bijbel: Eva, Mirjam, Maria en Ester. Kijk hier voor meer informatie.