Eva Logo
27 juli 2018 in Uit & thuis

'Groen haar, een groen gezicht en groene handen'

Bert van Leeuwen groeide op in Den Haag, vlakbij Westland dat bekend staat om de glastuinbouw. Hier begon hij aan zijn reeks van vakantie- en bijbanen. Elke baan leidde tot iets groters, wat hem uiteindelijk bij het vak van presentator bracht.

Bert van Leeuwen: “Ik ben opgegroeid in een groot gezin van zeven. We woonden vlakbij de Haagse markt en als jonge jongen hielp ik de kaasboer met opruimen. Toen ik een jaar of 13 was, had ik mijn eerste baantje in Westland. Om 05.00 uur ’s ochtends begon ik met tomaten plukken in de kassen. Het was ontzettend heet en aan het einde was ik helemaal groen door het plukken. Groen haar, een groen gezicht en groene handen. Maar ik wilde graag sparen voor grote dingen, zoals mijn eerste brommer. En een paar jaar later spaarde ik voor vakanties in het buitenland en mijn eerste auto. Dat was een Renault 4, die ik voor 250 gulden heb gekocht.”

'Hij wist nog precies wie ik was'

“Het leuke aan vakantiebanen en bijbaantjes is dat je leert om dingen aan te pakken. Zo heb ik ook bij een groenteschoonmaakbedrijf, kledingboetiek en McDonald’s gewerkt. Omdat ik ervaring had met het schoonmaken, zag ik wat er allemaal schoner kon bij McDonald’s. Toen ik 19 was heb ik mijn eigen schoonmaakbedrijf opgezet. Eerst samen met een vriend en later zelfstandig. Ik begon met het schoonmaken bij McDonald’s, maar dit groeide uit tot een bedrijfje met eigen personeel. Ik had onder andere kleuterscholen en kantoren als opdrachtgever. Doordat ik dit deed, leerde ik boekhouden, belastingaangifte doen, beter plannen en nieuwe mensen kennen. Jaren later kwam ik de eigenaar van het groenteschoonmaakbedrijf tegen. Hij wist nog precies wie ik was, omdat ik destijds als jong broekie een staking voor loonsverhoging had georganiseerd. Ik was het totaal vergeten!”

'Mijn bijbaantjes zorgden soms voor iets groters'

“Mijn werk als presentator is ook begonnen als een soort bijbaan. Ik had zomaar spontaan gesolliciteerd als omroeper. Dat was een parttime baantje, want ik mocht één keer per week de programma’s aankondigen. Ik had er wel veel plezier in, deed er mijn uiterste best voor en vond het leuk om initiatief te nemen. Na een paar jaar vroegen ze bij de EO of het me leuk leek om een programma te presenteren. Zo ben ik erin gerold. Mijn vakantie- en bijbaantjes hebben dus soms voor iets groters gezorgd: mijn eigen schoonmaakbedrijf en uiteindelijk mijn werk als presentator.”

Bekijk hier de vakantiebaan van Wilma Veen.