Eva Logo
9 juli 2018 in Uit & thuis

‘Ik gooide zijn auto vol met de verkeerde brandstof’

De ouders van Wilma wilden liever niet dat ze op jonge leeftijd ging werken. Ze had nog een heel leven voor zich en had nog genoeg jaren te gaan. Toch haalden vrienden haar over om na haar middelbare eindexamen het werkende leven in te stappen.

Wilma Veen : “Omdat mijn vader een eigen bedrijf had, was er altijd wel wat te doen in huis. Ik leerde schilderen, vlees bereiden, sausjes maken en het huishouden. Mijn vaders zaak was een garagebedrijf. Toen ik twaalf jaar was, stond ik al aan de pomp en mocht ik elke auto die kwam benzine of diesel geven. Ik weet nog dat mijn neef een keer langskwam en ik het zo spannend vond, dat ik zijn auto volgooide met de verkeerde brandstof.”

Stinkende kippenfabriek

“Na mijn examens van de middelbare school, gingen vrienden op de kippenafdeling in een fabriek werken. Dat leek me wel gezellig. Maar het was zo shocking toen ik voor het eerst binnen kwam. Er waren allemaal lopende banden, het stonk er verschrikkelijk en je moest voorzichtig lopen anders ging je onderuit. Ik moest kleine stukjes kipfilet in potjes stoppen en was diep onder de indruk. De man die tegenover me stond, stopte soms overige stukjes rauwe kip in zijn mond. Ik krijg nog de bibbers als ik eraan denk. Na een dag werd er besloten dat het beter was dat ik in het laboratorium ging werken. Daar moest ik van 07:15 tot 16:15, met een mutsje op, blikken opendraaien en de waarden van het product meten. Dan kun je denken aan: wat gebeurt er met een blik ragout als je deze 30 dagen in een warme kamer plaatst? Eén blikje opendraaien, lukt nog wel. Maar na een dag stonden de blaren op mijn handen. Dit werk heb ik twee weken gedaan, langer wilde ik niet. Ik eet nu eigenlijk bijna nooit iets uit blik. Alleen tonijn, ananas, tomaat of mais. Ik ben ervan genezen.”

'Je leert zoveel over jezelf'

“Van deze ervaring heb ik geleerd wat ik absoluut niet wilde worden. Na mijn vakantiebaantje bij de kippenfabriek heb ik bij de National Bank of Greece gewerkt. Dit kantoor zat in Rotterdam en dat ik in deze stad mocht werken, vond ik al geweldig. Ik deed alles met de fax en had regelmatig contact met mensen uit Griekenland. Ik was dan wel in Rotterdam, maar soms voelde het net alsof ik in Griekenland was.  Later ben ik op vakantie in Griekenland geweest. Toen ik het logo van de National Bank of Greece zag, moest ik meteen terugdenken aan mijn baantje. Eigenlijk had ik veel meer verschillende vakantiebanen willen hebben, zoals kassawerk. Ik spoor mijn kinderen nu dan ook aan om van zoveel mogelijk baantjes te proeven. Je leert zoveel over jezelf! Ik heb geleerd dat ik niet elke dag hetzelfde wil doen en creatief bezig wil zijn.”


Vakantiebaan bij Wilma
 

Is jouw zoon of dochter nog op zoek naar een vakantiebaan en woon je in de buurt van Harderwijk? Wilma is nog op zoek naar hulp voor in haar atelier, iemand die in de tuin wil werken, huishoudelijk werk wil doen of helpt met fotograferen. Bij interesse, kun je contact zoeken via wilma@wilmaveen.nl

Heeft je zoon of dochter nog tips nodig bij het zoeken naar een vakantiebaantje? Lees dan ook dit artikel