Eva Logo
28 juli 2018 in Uit & thuis

'Mijn angst om te presenteren was hiermee weg'

De liefde voor verhalen verzinnen, schrijven en presenteren begon bij Hella tijdens één van haar vakantiebanen. Op jonge leeftijd uitte ze haar creativiteit op een manier die iedere dag door veel mensen te horen was. En één keer was men daar niet zo blij mee…

Hella van der Wijst : "Rond mijn veertiende begon ik ongeveer tegelijk met babysitten en aardbeien plukken. Babysitten was voor mij de ideale weekendbijbaan. Ik nam huiswerk mee en als de kinderen op bed lagen, maakte ik dit of keek ik lekker een filmpje met een zak chips. In sommige gezinnen was ik heel vaak. Ik ben zelfs nog een keer met een gezin gaan zeilen omdat het zo goed klikte met de kinderen.
Aardbeien plukken deed ik in de vroege ochtenden in de zomervakantie. Als lunch nam ik boterhammen met boter mee. Je snapt wel wat ik er als beleg op deed en hoe dik die laag was. Rond een uurtje of twee was ik klaar en ging ik zwemmen met een groep vrienden. Ik werkte om mijn eigen geld te verdienen en niet alles aan mijn ouders te hoeven vragen. Ik spaarde voor een platenspeler, maar vooral voor leuke ervaringen. Zoals een onvergetelijk fietsvakantie met zes vriendinnen naar Ameland. Of het concert van The Rolling Stones in de Kuip.”

'Dames en heren, opgelet...'

“Vanaf mijn zestiende ben ik bij de supermarkt Edah op de vleeswarenafdeling gaan werken. Maar al vrij snel werd ik kassière en omroepster van reclameboodschappen. Hier is de liefde voor verhalen maken ontstaan. Elke maandagavond sprak ik een audiobandje met de reclameboodschappen van die week in. Ik mocht daar zelf een leuk verhaaltje omheen verzinnen. Bijvoorbeeld: ‘Het is lente, tijd om het huis weer eens lekker op te frissen. Deze producten maken deze klus makkelijk en leuk.’
Ik heb een keer op een maandagavond tijdens carnaval, terwijl ik bier op had, een rijmboodschap ingesproken. ‘Dames en heren opgelet, deze week zeepsoppret!’ De wasmiddelen waren toen in de aanbieding. Deze reclameboodschap is de hele week in de winkel afgespeeld. De vaste medewerkers vroegen me vriendelijk om dit nooit meer te doen, want ze kregen het rijmpje niet meer uit hun hoofd. Ik vond het een uitdaging om de reclameboodschappen steeds te vernieuwen. Op een gegeven moment heb ik zelfs met een mannelijke collega de reclames ingesproken, om het afwisselender te maken. Het was de eerste versie van een duo presentatie. Dit had nog geen enkele winkel in Veghel! Mijn angst om te presenteren was door dit baantje snel weg.”

Collega betrapt op stelen

“Ik heb niet veel moeilijke momenten gehad tijdens mijn baantjes. Het was vooral heel leerzaam. Maar ik kan me nog wel een moment herinneren dat indruk op mij maakte. Een collega-kassière werd betrapt op het stelen uit de kassa. Het was een leuke meid en ze stond op het punt om te gaan trouwen. Toen ze door de politie werd opgehaald in de winkel, vond ik dat zo erg voor haar. Ik bedacht me ook dat elk mens in de verleiding kan komen tot iets slechts. Niemand had het van haar verwacht. Verder heb ik vooral geleerd om dingen aan te pakken. Schouders eronder en niet zeuren dat je ergens onderaan de ladder begint. Ik wilde gewoon hard werken en mensen laten zien was ik in mijn mars heb. Dat is tot op heden prima gegaan. Het mooie is dat ik op allerlei niveaus, plekken, posities en met allerlei mensen heb gewerkt. Zowel in vakantiebanen als later ook in mijn eerste banen. Dat levert mensenkennis op en respect voor iedereen die werkt, op welke plek dan ook.”

Bekijk hier de vakantiebaan van Bert van Leeuwen.