Eva Logo
12 juli 2018 in Uit & thuis

Noodweer in Italië

“Het was daar in Italië ongelofelijk heet. Ik kan daar niet zo goed tegen,” vertelt Tim van Wijngaarden, beter bekend als TimZingt. “’s Middags moet je dan een soort siësta houden, dat is het idee.” Zo kwam het dat ze als gezin op een gegeven moment lekker lagen te luieren, totdat ineens de lucht betrok.

Tim: “Wij dachten: sjonge, het wordt een beetje donker. Het zag ernaar uit dat het even flink zou gaan regenen. Iets wat wel vaker gebeurt bij van dat hele warme weer. Het begon al een beetje te regenen, waarop ik alvast de spullen die niet nat mochten worden onder de camper legde en de luifel begon in te draaien. Inmiddels plensde het al aardig hard. Terwijl ik de luifel aan het indraaien was zei ik: ‘Nou jongens, ga maar even in de camper zitten, dan trekt het zo wel over.’

Terwijl we in de camper zaten, begon het zo ongelofelijk hard te stormen. De camper schudde helemaal heen en weer. Wij deden ondertussen een beetje lacherig: ‘Wat kan ons nu overkomen? Wij zitten veilig in de camper.’ We hadden een beetje zo’n excitement van: ‘Wow, het regent echt heel hard en moet je de wind horen!’ Naast ons, op twintig meter afstand, ging er ineens een boom om. Hij viel gewoon om, zo over de weg heen.

‘De camping was één grote puinhoop’

In onze onnozelheid hebben we geen moment gedacht dat dit een heel gevaarlijke situatie was. Zo is de vraag of het wel verstandig was om in de camper te blijven zitten, niet bij ons opgekomen. Ik zei zelfs nog: ‘Nou lekker het koelt even af, fijn.’ Het koelde natuurlijk helemaal niet af, want alleen de luchtvochtigheid was omhoog gegaan. Het was dus nog beroerder, haha.

Na tien minuten was de storm alweer voorbij. Toen we daarna de camper uitstapten en de camping opliepen was het net alsof het herfst was. Allemaal bladeren waren van de boom afgerukt. Het was één grote puinhoop op de hele camping. Zo waren er bijvoorbeeld ook campers waar een boom op terecht was gekomen of luifels waar gigantische waterzakken inzaten. Op de camping waren er echt veel bomen omgegaan.

‘Dan ben je dankbaar. Alleen krijg ik dat niet uit mijn strot’

De bui die we meemaakten, was dus niet zomaar een wolkbreuk, het was echt een soort tropische storm. En onze camper had niet eens blikschade of wat dan ook. Aan de ene kant ben je dan dankbaar omdat je gespaard bent gebleven. Alleen krijg ik dat daar dan niet uit mijn strot, omdat mensen om je heen niet gespaard zijn gebleven.

Diezelfde avond stond er op het NOS.nl een item over noodweer in Zuid-Europa. Nu was het niet zo dat het echt een noodtoestand was. Hulpdiensten waren wel gewoon overal bomen aan het weghalen. De volgende dag gingen we naar Venetië en onderweg zagen we geen tuin waar niet een boom omver was, een dak was afgeblazen of een caravan op zijn kant lag. Dus laten we zeggen dat we het idee van een tropische storm hebben gezien, en de ravage die dat aanricht.”

Op 18, 19 en 20 oktober organiseert Eva een mooi evenement met TimZingt: Eva on Tour! Tijdens dit evenement laten we ons inspireren door de het leven van de vrouw van Lot. Kijk hier voor meer informatie. 

Soms lopen vakanties anders dan gepland. Hoe geniet je volop, ook als het anders loopt? Lees hier een artikel met tips.