Eva Logo
3 juli 2018 in Geloof

Trinity-zanger Elbert Smelt: 'Ik heb stilte nodig'

In de kerk is vaak te veel lawaai en te weinig ruimte voor zoekers en twijfelaars, vindt Trinity-voorman Elbert Smelt. Daarom is hij zo blij met het klooster. “Alle stiltes en twijfels zijn oké. Juist het ‘niet weten’ is een goed begin richting God en zijn koninkrijk.”

Wat was jouw allereerste kloosterervaring?

Elbert Smelt : “Mijn vader is dominee en ging vaak paar dagen naar het klooster om bijvoorbeeld een preek voor te bereiden. Toen ik een keer een heel moeilijk tentamen moest leren, nam hij me mee naar het klooster in Diepenveen, wat toen nog Abdij Sion heette. Ik weet nog goed dat we tijdens het eten niet mochten praten en dat ik het erg stil vond. Daar moest ik flink aan wennen, want ik ben een beetje een ADD’er, zoals je misschien wel van mij weet. Tussen de diensten heb ik een tijdje zitten fluiten op m’n grote Ierse Whistle in de kapel. Ik moest nog ontdekken wat mijn spirituele taal was.”

En, heb je het ontdekt?

“Vroeger speelde ik vooral op charismatische conferenties en dacht ik dat dat het helemaal was voor mij. Nu ben ik een paar jaar verder in mijn reis met God en weet ik dat mystiek en contemplatie heel goed bij mij passen. Moeilijke woorden, maar ik bedoel gewoon: je bek houden, stil zijn, bidden, God ontmoeten in je hoofd, hart en gedachten.”

Kun jij goed stil zijn?

“Nou, ik heb eerst vijf minuten nodig om de chaos en de stemmen in mijn hoofd tot zwijgen te brengen. En om een beetje door te krijgen waar ik over pieker en welke to-do-lijstjes in mijn hoofd zweven. Soms schrijf ik dat van me af op een blocnote. Daarna wordt het langzaam stil. Ik vroeg een keer aan een monnik: wat doe je tijdens die lange stiltes? Hij zei: [Elbert zet een vlaams accentje op]: ‘Ja, ik zit daar dan he, en ik kijk naar God en Hij kijkt naar mij. We kijken naar elkaar. En dan is het gewoon goed, he?’ Dat vind ik wel mooi, dat ben ik zelf ook gaan oefenen en proberen.”

Jij als muzikant en – zoals je het zelf zegt – ADD’er: vind jij stilte confronterend?

“Vroeger vond ik het moeilijk om stil te zijn, nu vind ik stilte eigenlijk heel fijn. Ik heb stilte nodig, wil ik niet doordraaien, overwerkt raken en me verliezen in de chaos. Stilte helpt me beseffen wat ik echt wil en de juiste keuzes te maken. Anders ga ik op de automatische piloot verder en ga ik sneller de fout in.”

Lees hier het complete artikel bij onze collega's van BEAM!