Eva Logo
5 juli 2018 in Uit & thuis

Verveling op de achterbank: deze spelletjes zullen je redden

Als je op vakantie gaat, kan de reis een lange autorit zijn die veel van je vraagt. En zeker ook van je kinderen, die lang stil moeten zitten. Gelukkig is er met een beetje creativiteit genoeg vermaak te vinden om verveling tegen te gaan. Eva verzamelde voor jou en je kroost een aantal leuke en originele spelletjes voor in de auto.

Dwaze dilemma’s

Dit spel is perfect om het rijtje met spelletjes mee te beginnen. Het is ontzettend leuk en je gaat er ook echt bij nadenken. Het gaat als volgt: om de beurt verzin je een gek dilemma, bijvoorbeeld: elke keer dat je een oude man ziet een koprol doen of jeuk krijgen als je je juf ziet. De anderen moeten dan kiezen wat zij het liefste zouden willen in dit geval. Dit leidt al snel tot hilarische gesprekken.

Gezamenlijk verhaal

Eén persoon begint een verhaal door één zin te zeggen. Daarna voegt een ander weer een zin toe en ga zo maar door. Spannende verhalen met onverwachte wendingen gegarandeerd!

Frupselen

Dit is een heel leuk spelletje waarbij je een werkwoord moet raden door vragen te stellen met het woord ‘frupselen’ in de plaats van het werkwoord. Bijvoorbeeld: ‘Kunnen katten frupselen?’ Degene die het woord in gedachten heeft, mag alleen antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.

Navigeren

Leuk voor de wat oudere kinderen en ook nog eens heel nuttig om topografie te leren: laat je kinderen de reisroute op een papieren reiskaart uittekenen. Natuurlijk blijft een navigatiesysteem wel heel handig, maar zet het geluid daarvan even uit en laat je kinderen je de weg wijzen. Superstoer toch, zo’n verantwoordelijke taak? Ook kun je de borden aan de weg hierbij betrekken. Wie ziet er het eerste een nieuwe aanwijzing voor het verloop van de reis?

Ik ga op reis en neem mee

Iedereen kent dit spelletje wel, maar dat maakt het niet minder leuk! De bedoeling is dat de eerste persoon een ding vertelt dat hij meeneemt op reis, bijvoorbeeld een koffer. Persoon 2 voegt hier iets aan toe en noemt ook het woord dat al genoemd is. Zo wordt de woordenreeks steeds langer en lastiger om nog op te rakelen. Degene die een woord vergeet, is af.

Lodjos zongen

Een muzikaal spelletje kan in dit rijtje van spelletjes natuurlijk niet ontbreken. Zing met zijn allen een liedje en vervang alle klinkers door één klinker, bijvoorbeeld de ‘O’. Zo krijg je bijvoorbeeld: ‘Mokko hoft on lommotjo, lommotjo, lommotjo. Mokko hoft on lommotjo dot hoppolt on do wo.’ Dat is nog best wel een uitdaging!

Wie is er het langste stil?

En als je dan als ouders toch echt helemaal gek wordt van je ruziënde kinderen op de achterbank, is dit spel de perfecte oplossing. Jullie spreken met zijn allen af wie er het langste stil kan zijn. Degene die het eerst een geluid maakt, is af. Eindelijk rust!

 

Bron: heutinkvoorthuis.nl wijzeroverdebasisschool.nl