Eva Logo
7 juli 2018 in Uit & thuis

Wat mag je mee terugnemen van vakantie?

Ben je lekker op vakantie geweest en sta je op het punt om het vliegtuig terug naar huis te pakken? Zorg er dan voor dat je deze voorwerpen niet in je koffer hebt zitten, zodat je gewoon door kan lopen naar je gate.

Leren kleding of accessoires

Koop niet zomaar leren kleding of accessoires op vakantie, maar check eerst waar het van gemaakt is. Wanneer het kledingstuk gemaakt is van een beschermde diersoort, zoals bijvoorbeeld slangenleer, kun je het namelijk niet meenemen naar Nederland. Dat zou natuurlijk zonde zijn van zo’n dure handtas.

Schelpen

Ben je naar een vakantiebestemming geweest waar mooie witte stranden zijn en wil je graag schelpen meenemen die je gevonden hebt? Dit is vaak geen probleem, behalve bij schelpen van Strombus giga of Tridacnidae. Van deze schelpen mag je maar 3 exemplaren per persoon meenemen. Hoogstwaarschijnlijk zegt ‘Strombus giga’ of ‘Tridacnidae’ jou niks, maar de douane weet er alles van. Check het schelpensoort dus van tevoren even, zodat je gewoon lekker door kan lopen.

‘Merkkleding’

Heb je op een marktje in Turkije een wel erg goedkoop Gucci-truitje gescoord? Leuk! Maar het is natuurlijk nep, wat betekent dat je beter niet aan een shopping spree kan beginnen. Je mag namelijk alleen kleding van fakemerken meenemen als het voor jezelf bedoeld is. Tien zonnebrillen meenemen omdat je ze wilt doorverkopen, is dus niet toegestaan.

Wijn

Wil je een lekker flesje wijn meenemen van buiten de Europese Unie? Dat is helemaal geen probleem, je mag 4 liter aan gewone wijn meenemen. Van mousserende wijn, oftewel ‘bubbeltjeswijn’ mag je 2 liter meenemen. Ga je boven deze aantallen zitten? Dan zul je aan de grens extra moeten gaan betalen. Toch raden we het je wel af om dranken mee te nemen in je koffer, de kans dat de flessen breken is namelijk aanwezig. Kijk maar eens hoe het vliegtuigpersoneel in- en uitlaadt, dat gaat niet altijd even voorzichtig.

Vlees of zuivel uit een niet EU-land

Vlees en zuivel meenemen uit een land binnen de Europese Unie is geen probleem. Als je op vakantie gaat buiten de Europese Unie is het daarentegen niet toegestaan om een stuk ham of kaas mee te nemen. Dit is een regeling omdat Nederland insleep van besmettelijke dierenziekten als varkenspest, mond-en-klauwzeer en vogelpest wilt voorkomen. Deze regeling geldt voor alle dierlijke producten, behalve als ze zo verwerkt zijn dat ze niet meer te herkennen zijn. Denk bijvoorbeeld aan chocolade of snoep.

Cultuurgoederen

Kunstvoorwerpen of antiek zoals schilderijen, oude boeken en edelsmidwerk mag je ook niet zomaar van het buitenland meenemen. Cultuurgoederen vanuit het buitenland naar Nederland laten bezorgen mag trouwens ook niet. Ben je toch een heel mooi schilderij tegengekomen en wil je het heel graag meenemen? Dan zul je een invoervergunning moeten aanvragen.