Eva Logo
11 juli 2018 in Uit & thuis

Welke type vakantievriend neem jij mee op reis?

Je gaat met een bevriend stel samen op vakantie. Dat is gezellig, leuk voor de kids en… dat kan soms problemen met zich meebrengen. Met name als zij – of jijzelf – tot een van de types uit dit lijstje behoren…

Noot: de persoonlijkheden uit onderstaand lijstje zijn gegeneraliseerd en enigszins overdreven. Niemand is natuurlijk helemaal het een of het ander. Als je de omschrijving echter herkent, kun je wel gericht naar oplossingen zoeken. Als je daar behoefte aan hebt uiteraard…

Het geen-privacy-buurgezin

Jullie hebben afgesproken naar dezelfde camping te gaan, maar hebben de details van jullie vakantie verder niet besproken. Naast elkaar lijkt prima. Dan kun je makkelijk met elkaar afstemmen wat jullie gaan doen. Maar meneer en mevrouw buur zitten constant op jullie lip. Als ze zien dat jullie even aan het ontspannen zijn bij de caravan, komen ze bij jullie zitten of stellen ze voor om iets te gaan doen. Er is geen enkel moment dat jullie even alleen zijn.

Oplossing: Dit begint al bij het boeken van de vakantie. Het is echt het verstandigst om letterlijke afstand te creëren. Het is helemaal niet zo erg om een paar minuten naar elkaar toe te moeten lopen. Spreek met elkaar af dat jullie af en toe samen iets gaan doen, maar soms ook met je eigen gezin. 

De actievelingen

Jullie zijn eindelijk gesetteld op de camping. Heerlijk! Nu is het tijd om te relaxen. Maar niet als het aan jullie vrienden ligt. Ze staan al bij jullie tent of caravan om de camping en gelijk het dorpje verderop te verkennen. De hele vakantie staat volgepland met wandelingen door de bergen, met elke dag extra kilometers. ’s Ochtends staan ze al vroeg klaar om mee te doen aan wateraerobics en ze zitten nooit stil.

Oplossing: Probeer tot een compromis te komen: de ene dag gaan jullie heerlijk niksen, de andere dag kunnen jullie een wandeling maken of kanoën. En op sommige dagen kunnen jullie gewoon met z’n tweeën bij aan het water liggen, terwijl zij lekker gaan mountainbiken.

De moneyspenders

Je let al het hele jaar op je geld, dus dit is de tijd om daar even niet aan te denken. Jullie vrienden willen het liefst elke dag uit eten met elkaar, bestellen dure flessen wijn, gaan elke dag op pad om te kanoën, te raften, te snorkelen, te zwemmen met dolfijnen, ga zo maar door. Dit bourgondische leven is echter niet voor jullie weggelegd.

Oplossing: Spreek van tevoren af wat haalbaar is. Is één keer per week uit eten genoeg voor jullie? Dan gaan jullie gewoon niet mee met die andere keren en weten jullie vrienden dat. Vinden jullie een wandeling door de bergen net zo leuk als raften? Laat dat dan ook weten.

De ruziemakers

Gezellig samen met je vrienden op pad. Onderweg krijgen ze echter ruzie over wie er vandaag ging rijden en wie niet. Zo gaat het de hele vakantie door: allerlei ruzies over kleine onbenullige dingen, die resulteren in grotere problemen. Je vriendin zoekt steun bij jou en haar partner komt terecht bij jouw manlief. Jullie kijken elkaar onbeholpen aan…

Oplossing: Oei, jullie zitten in een lastig parket. Stap met je vriendin even uit de situatie om haar tot bedaren te brengen en laat je man dat ook doen bij zijn vriend. Het is goed om te onthouden dat je niet de relatietherapeut bent van je vrienden. Het belangrijkste is dat ze nu rustig worden en dat ze daarna hun problemen uitpraten, zonder jullie erbij.

De planners

Deze strak georganiseerde campingganger heeft het helemaal voor elkaar. Misschien iets te veel voor elkaar… Elke minuut is volgepland: wanneer jullie gaan eten, hoe laat jullie daarmee stoppen, wanneer jullie bij het zwembad gaan liggen. Op dag één staan alle activiteiten al gepland voor de hele vakantie en er is geen ruimte voor spontaniteit.

Oplossing: Het gevaar is hier dat de planner teleurgesteld is als het niet gaat zoals gedacht. Spreek af dat het allemaal wat losser mag, het is tenslotte vakantie! Ook hier is een compromis weer op z’n plek: qua activiteiten kun je je aan de planning houden die gemaakt is, maar kleine dingetjes mogen jullie best loslaten.


Nu je hebt vastgesteld hoe jij en je vrienden op vakantie zijn, is het tijd om deze 5 tips voor een ontspannen vakantie te lezen.