Eva Logo
Vakantiestress
10 juli 2019 in Uit & thuis

Zo voorkom je vakantiestress!

De zomervakantie komt eraan! Goed nieuws voor de meesten van ons, maar sommigen raken in de laatste dagen acuut in vakantiestress. Deze 5 tips helpen je om in alle rust op vakantie te gaan.

Zomervakantie: genieten van rust, je gezin, geen werk, even helemaal niets moeten… Of toch wel? Voor je vertrek moet er vaak veel geregeld worden. Heb je alle spullen bij je? Opvang voor je huisdier? Kan de buurvrouw de planten water geven als je weg bent? Zijn je werkzaamheden afgerond en zijn je collega’s ervan op de hoogte dat je even buiten bereik bent? Is het huis aan kant zodat je weer terugkomt in een fris thuis? Voor je het weet slaat de vakantiestress toe.


Vakantiestress voorkom je onder andere door op tijd te beginnen


Hoe zorg je ervoor dat de voorbereiding niet zoveel onrust oplevert? Met deze 5 tips ga je onbezorgd aan de slag:

 1. Begin op tijdZijn de paspoorten in orde? Zijn alle spullen aanwezig of moet er nog geshopt worden? Is de betaling voldaan? Begin een week of 4 van tevoren met bedenken welke acties nog nodig zijn om op vakantie te kunnen. Plan deze to-do’s gedurende de laatste weken voor je vakantie. Zo kun je dat over die 4 weken verspreiden en komt niet alles op de laatste dagen aan.
   
 2. Maak een overzicht van wat er allemaal mee moetHierop kun je afvinken wat al gepakt is en zie je in één oogopslag wat je nog moet inpakken. Dat geeft zoveel rust! Deze vakantiechecklist kan je hierbij helpen. Download hem hier.​​​​​​
   
 3. Verdiep je in je bestemmingWat is er niet en wat is er wel? Welke spullen moet je zelf meenemen en wat kun je eventueel op bestemming nog aanschaffen? Wordt het een zon-zee-strand-vakantie, een wandelvakantie in de bergen of een vakantie in ons heerlijke Nederland? Schrijf de spullen die je nog extra mee moet nemen op je vakantiechecklist
   
 4. Bedenk bij alles wat je van tevoren nog wilt doen: moet ik dit nú doen? We zijn misschien geneigd om ons hele huis van onder tot boven te poetsen zodat we in een schoon huis weer thuis komen. Of de man des huizes kan het niet laten om voorafgaand aan de vakantie nog de tuin bij te werken en de auto te wassen. Moet dat echt nú? Leg de lat niet te hoog en bedenk dat er na je vakantie ook weer tijd is voor deze klusjes. 
   
 5. Neem je notitieboekje meeIn de voorbereiding op je vakantie, en ook tijdens je vakantie, schieten er ongetwijfeld allerlei to-do’s, ideeën en boodschappen door je gedachten. Schrijf alles op! Als je alles in je notitieboekje bijhoudt, kun je het van je afschrijven en op dat moment ook weer vergeten. Zo voorkom je dat het tijdens je vakantie door je hoofd blijft malen.  Na je vakantie pak je je notitieboek erbij en check je wat nog relevant is en wat prioriteit heeft. 

Vakantie is er écht om van te genieten, tot rust te komen en los te laten. Verbind je met je gezin en met de mensen die je ontmoet. Geniet van een andere omgeving en van Gods geweldige schepping. Maak je los van je dagelijkse bezigheden en probeer te leven in het nu. Dan kun je ontspannen en uitrusten. 

Ik hoop dat de vakantiechecklist je helpt om overzicht te houden tijdens het inpakken voor en voorbereiden van je vakantie. Download hem hier


Veel succes met deze tips en ik wens je een onbezorgde, stressvrije en zonnige vakantie toe!

Ruchama van Elsäcker is organizer. Haar passie voor structuur en effectiviteit deelt ze graag met andere mensen via haar bureau Structief. Bekijk hier haar website.