Eva Logo
Anna van der Breggen Tijs van den Brink
31 augustus 2018 in Uit & thuis

Anna van der Breggen: 'Ik geloof dat God er altijd is. Ook al ga ik hard onderuit’

Anna van der Breggen (28) is topsporter in de wielerwereld én christen. Op 23, 25 en 29 september doet ze mee aan het WK wielrennen in Oostenrijk. “Er zijn meer gelovigen in het peloton,” vertelt ze aan interviewer Tijs van den Brink. “We accepteren van elkaar dat we verschillende levensovertuigingen hebben.”

In de buurt van het Oostenrijkse Innsbruck, in de bergen, ontmoet Tijs Anna van der Breggen tijdens een trainingskamp. Anna doet mee aan het WK wielrennen in Oostenrijk, eind september. In 2016 haalde ze goud op de Olympische Spelen. Maar zo goed ging het niet altijd. Vier jaar geleden werd Anna's carrière ruw onderbroken door een valpartij tijdens de WK-ploegentijdrit in Spanje in 2014. Ze liep een breuk in haar bekken op.

Tijs: “Dat is waar jouw vader elke keer weer bang voor is als je een wedstrijd rijdt, vertelde hij me. Dat er iets met je gebeurt.”

Anna: “Mijn moeder is er ook bang voor, en mijn vriend Sierk-Jan heeft hetzelfde. Hij weet wat het inhoudt, want hij werkt als ploegleider in het wielrennen. Het hoort erbij. Mijn moeder zegt altijd als ik naar een wedstrijd ga: 'Kom maar heel thuis'.”

Tijs: “Oud-wereldkampioen Leontien van Moorsel vroeg op de avond voor een gevaarlijke wedstrijd altijd aan haar moeder of ze een kaarsje voor haar wilde opsteken. Daniël geloofde dat God hem beschermde in de leeuwenkuil. Ben jij bang als je een wedstrijd rijdt?”

Anna: “Op de fiets heb ik daar geen last van. Als het niet lekker gaat met het wielrennen denk ik: God heeft mij deze richting op laten gaan. Dus zal dit ook wel goed zijn.”

Tijs: “Zie jij je talent om hard te fietsen als een door God gegeven talent?”

Anna: “Ja. God heeft met ieder mens een plan. Ik hield er vroeger nooit rekening mee dat ik professioneel wielrenster kon worden. Het is langzaam zo gegaan, het was geen droom die ik van kinds af aan had.”

'Ik denk niet dat Hij ervoor zorgt dat wij vallen'

Tijs: “Heb je een idee wat het plan van God hiermee zou kunnen zijn?”

Anna: “Ik denk dat God dat alleen weet. Als ik soms twijfel over wat ik doe, dan heb ik wel het vertrouwen dat God me hierheen heeft gestuurd. Hij zal dan ook wel een weg voor mij zoeken. Tijdens het wereldkampioenschap in Spanje in 2014 had ik echt het idee: ik ben goed in vorm, ik kan wereldkampioen worden. Toen vielen we tijdens de ploegentijdrit. Op dat moment denk ik: Wat is het nut hiervan? Waarom doe ik dit eigenlijk allemaal? Ik heb dat WK niet gereden, maar verder heb ik een supergoede winter gehad. En het jaar erop won ik heel veel wedstrijden.”

Tijs: “Oei. Bedoel je nu dat God jou je bekken liet breken om je het volgende jaar heel goed te laten zijn?”

Anna: “Nee, ik denk niet dat Hij ervoor zorgt dat wij vallen. Maar voor jezelf heb je soms een plannetje en bedacht dat de dingen wel zo en zo zullen gaan. Dan begrijp je niet waarom het anders gaat. Uiteindelijk denk je: Is dit slecht voor me geweest? Nou, volgens mij niet.”

Tijs: “Echt niet? Ik heb die val live zien gebeuren, het waren verschrikkelijke beelden!”

Anna: “Ja, maar zo is het vaker ... Ik denk ook weleens: waarom gaat alles zo goed, zoals ik het wil? Wat zit daarachter? Wat moet mij dat brengen? Wat moet ik later worden? Dat antwoord heb ik nog niet. Soms maak je dingen mee waardoor je denkt: misschien wel hierom. Misschien wel omdat wij dit gesprek kunnen hebben.”

Het complete interview met Tijs en Anna is te lezen in het nieuwe EO-magazine Daniël. Een van de prachtige drie magazines die je jaarlijkse cadeau krijgt als je donateur wordt van de EO. Elk magazine staat in het teken van een persoon uit de Bijbel. Meer weten? Kijk hier!

Tekst: Auke Schouwstra
Interview: Tijs van den Brink
Fotografie: Willem Jan de Bruin