Eva Logo
TimZingt Eva on Tour vrouw van Lot 2018
28 augustus 2018 in Hoofd & hart

Column van TimZingt: Je had maar één taak...

TimZingt bracht afgelopen zomer een bezoek aan New Wine. En voelde zich even helemaal niet zo geestelijk. “Ik lijk wel arbeidsongeschikt in het Koninkrijk. Een schuldgevoel dat ik zeker tot advent met me meedraag.”

Afgelopen zomervakantie begon ik traditiegetrouw met een weekje New Wine. Een zomerconferentie vol geestelijk snoepgoed. Nu was het dit jaar vanwege de temperatuur een ervaring die zijn weerga niet kent: het was heet en stoffig en we moesten vluchten naar de schaduw. Alsof we het volk Israel in de woestijn waren. Ik begrijp ondertussen beter waarom het volk constant liep te mopperen: mijn humeur wordt er ook niet geestelijker op als zweten zelfs geen zin meer heeft.

Traditiegetrouw is dat ook een weekje waarin ik me schuldig voel over mijn gerommel in de marge van het Koninkrijk. Ik meet mezelf met de (overigens best sympathieke) sprekers die het ene bekeringsverhaal aan het volgende genezingsverhaal rijgen en dan kom ik er bekaaid af. Kom ik aan met mijn vruchteloze pogingen tot gesprekken met mijn buren waarin ik een lichtende getuige wil wezen.

(begin gesprek)

Ik: ‘Ik ga naar New Wine!’,

Buurman: ‘Dat is dat christus-gebeuren toch!?! Nou, veel sterkte daar!’

Ik: ‘Ja’

(einde gesprek).

Wat doe ik fout? Pak ik het verkeerd aan? Want het lijkt zo simpel allemaal. Je hebt één klus, getuige zijn, hoe eenvoudig? En zelfs dat krijg ik niet voor elkaar! Ik lijk wel arbeidsongeschikt in het Koninkrijk. Mijn praktijk is altijd weerbarstiger dan die van de sprekers: ik krijg dit niet goed voor elkaar. Het is een schuldgevoel dat ik zeker tot advent met me meedraag.

Een van de sprekers verlichtte (wellicht onbedoeld) mijn schuld een beetje door ons te wijzen op hilarische foto’s die je kunt vinden op internet onder de zoekterm ‘one job’. Tranen gelachen om het gestuntel van mijn medemensen: allemaal pijnlijke fouten met de tekst ‘you had one job… (and you failed it).’ Humor is genade want het troostte me enorm: ik ben dus niet alleen. Er zijn heel veel mensen die goedbedoeld één klus doen en zelfs dat verknallen. En ze maken er nog een foto van ook!  Er wordt wat afgestunteld in en buiten het Koninkrijk en het is goed om dat mild schaterend onder ogen te zien. We zijn maar prutsers, maar daar was het hele idee van genade ook om begonnen.

In oktober ga ik met Eva on Tour. Het gaat over de vrouw van Lot. Curieus, want we weten weinig van haar. Eigenlijk niets. Behalve dat ze één klus had….en daarmee lijkt ze ineens weer heel erg op ons.

PS Je hebt één klus…. Bestel hier je kaarten voor Eva on tour. ….nailed it! ;-)