Eva Logo
6 augustus 2018 in Getuigenissen

‘Gerda was de eerste die me zag als persoon in plaats van project’

Al van jongs af aan heeft Lianne* (29) problemen en komt ze in de hulpverlening terecht. Na zo’n dertien verschillende hulpverleners, wordt het volgen van therapie voor Lianne een automatisme. Totdat ze een christelijke hulpverlener krijgt die haar écht ziet staan. “Bij Gerda kwam ik er pas achter dat God mij bijzonder vindt en dat ik op Hem mag vertrouwen.”

“In mijn kinderjaren ging het thuis niet goed en zodoende ben ik al op mijn negende in aanraking gekomen met psychologen. Vanaf mijn twaalfde ben ik drugs gaan gebruiken omdat het thuis zo slecht ging. Ik had foute vrienden en door hen kon ik heel makkelijk aan drugs komen. Ik heb nooit harddrugs gebruikt, maar toch ontwikkelde ik een drugsverslaving. Wanneer ik een tijdje van de drugs af wist te blijven, kwam ik toch telkens weer in een dip.”
 

Etiketten

“Ik ben bij ontzettend veel hulpverleners en instanties geweest. Tijdens al die jaren zijn er telkens weer nieuwe etiketten op me geplakt. Uiteindelijk kwam er zelfs uit dat ik borderline zou hebben, terwijl ik helemaal niet het gevoel heb dat ik daaraan lijd. Zoveel etiketten zijn helemaal niet goed voor je zelfvertrouwen. Het maakte me onzeker over mezelf. Ik voelde me geen persoon meer voor hulpverleners, maar eerder een project. Bovendien brachten de therapieën me voor mijn gevoel niet verder. Ik kreeg op deze manier niet de kans om te bedenken wat ik zelf wilde en wat goed voor me zou zijn. Het werd voor mij automatisme om naar therapie te gaan, in plaats van dat ik mezelf daardoor verder kon ontwikkelen tot wie ik echt ben.”
 

Leren vertrouwen

“Twee jaar geleden belandde ik weer in een dip na drie jaar clean geweest te zijn. Ik liep helemaal vast. Toen kwam Gerda op mijn pad. Zij is hulpverlener en zat bij me in de kerk. Ik ben het gesprek met haar aangegaan en vanaf dat moment kreeg ik ook sterk het gevoel dat ik God bij mijn ontwikkeling moest betrekken. Gerda hielp me om te leren vertrouwen op God en ik ontdekte dat God naar me luistert. Door alle dingen die ik had meegemaakt in mijn jeugd, was mijn vertrouwen in mensen erg beschadigd, maar bij Gerda zat het meteen goed. Tijdens mijn sessies bij haar heb ik onder andere geleerd om mensen weer een echte kans te geven in mijn leven.

Een paar maanden geleden heb ik het traject bij Gerda afgesloten. Ik ben nu ondertussen al heel lang weer clean en ik heb totaal geen behoefte meer aan drugs. Ik weet dat ik alles in Gods hand mag leggen en dat ik geen angst meer hoef te hebben voor de dag van morgen. Gerda is een goede kennis van me geworden en ze heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ons contact is veranderd, maar ik weet dat ik haar altijd kan bellen als ik ergens mee zit. Ze blijft een coach vanaf de zijlijn.”
 

God voorziet

“Ik merk dat God echt voorziet. Ik vind het heel bijzonder dat Hij Gerda op mijn pad heeft gebracht en dat ik daardoor ook heel bewust naar Hem op zoek ben gegaan. Ik heb het gevoel dat ik echt wat mag toevoegen in deze wereld. God geeft mij mensen om me heen om een voorbeeld voor te zijn, zoals mijn neefje en nichtje.

Sinds kort heb ik ook een relatie met een christelijke man. God heeft me hierop laten wachten, maar ik weet dat het nu precies het goede moment is. Twee jaar geleden was ik echt nog niet klaar voor een relatie. Alles gebeurt op Gods tijd. Het heeft mij totaal niet geholpen om alles op eigen houtje te proberen. Nu ik samen met God leef, ben ik veel rustiger geworden. Het is belangrijk om God te vertrouwen als je iets in Zijn handen legt. Toch is het wel een kwestie van ‘bid en werk’: je moet ook zelf blijven werken aan je herstel. Een goede hulpverlener kan je daar goed bij helpen. Ik heb gemerkt dat het echt een meerwaarde heeft als je hulp krijgt van een christelijke coach. Die kan echt het verschil maken in je proces. Ik ben ervan overtuigd dat christelijke hulpverlening een diepere laag heeft dan wanneer je hulp krijgt bij een niet-christelijke instantie.”

*Wegens privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.