Eva Logo
16 augustus 2018 in Hoofd & hart

Het 'verschrikkelijke' stiefzoontje

"Ik ben getrouwd, heb een dochtertje van twee een stiefzoontje van bijna acht jaar. Hij is geen makkelijk jongetje, en dit wordt alleen maar erger. Hij is driftig, vraagt niet maar commandeert, weigert dank je wel te zeggen, gooit met spullen. Ik ga me steeds meer aan hem ergeren (waar ik me weer schuldig over voel). Ik heb het er al met mijn man over gehad, maar bij hem lijkt het niet te landen."

Fina van der Pol, orthopedagoog en psycholoog: "Eerst mijn complimenten voor je openheid. Want de relatie met een stiefkind is niet altijd makkelijk.

Jouw vraag roept eerst veel vragen bij mij op. Is je stiefzoontje de hele week bij je, of af en toe alleen in het weekend, is er sprake van co-ouderschap? Ken je hem al lang, is hij altijd wat lastig geweest of zijn er dingen in zijn leven gebeurd die van invloed kunnen zijn op zijn gedrag? Is hij veel verhuisd, hebben zijn ouders vaker een nieuwe relatie gehad, hebben ze erg veel ruzie gemaakt, heeft hij problemen met broertjes en zusjes, op school of met leren? En ik vraag me ook af of je weet of het bij zijn moeder thuis en op school ook zo gaat.

Maak afspraken over de opvoeding

Ik denk dat het goed is dat je samen met je partner bovenstaande vragen eens gaat bespreken. Als dan blijkt dat je man het probleem niet ziet of niet wil zien, heb je eigenlijk niet zozeer een opvoedprobleem, maar een relatieprobleem. Als dat zo is, is het ook goed om dat samen onder ogen te zien en daar eventueel hulp bij te zoeken. Verder ben ik ook benieuwd of je stiefzoontje net zo ongehoorzaam is tegen je partner als tegen jou. Het gebeurt nogal eens dat kinderen het gezag van de stiefouder niet accepteren. Vaak wordt dan afgesproken dat, als het echt gaat om duidelijke opvoedzaken, de biologische ouder dan het voortouw neemt, zodat dit conflict voor een groot deel wordt vermeden. Ook is het van belang dat je je gesteund voelt door je partner in de opvoeding van de jongen, anders leidt dit tot (nog meer) problemen tussen jou en je partner.

Probeer in elk geval positief te blijven over dit alles naar beide ouders van het kind, je hebt hun hulp en steun en eventuele toestemming nodig als je toch besluit dat er hulp van buitenaf nodig is."

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.