Eva Logo
14 augustus 2018 in Hoofd & hart

“Ik heb PTSS, maar God leidt dwars door lijden heen”

Meinsje Wijma lijdt aan PTSS en had jarenlang geen woorden voor dat wat ze meegemaakt heeft. Totdat ze op aanraden van een psychiater begint met schilderen en schrijven. Haar schilderijen en teksten zijn samengebracht in het boek ‘U (maar zo) ALLEEN!’. “Mijn boek gaat over lijden, maar vooral over hoe God leidt dwars door lijden heen.”

“Door mijn PTSS kon ik ’s nachts vaak niet slapen en begon ik te schilderen om aan mijn gevoelens uiting te kunnen geven. Bij mijn schilderijen schreef ik teksten die mijn innerlijke strijd verwoordden. Na vijf jaar had ik een hele collectie schilderijen en teksten over mijn lijden en mijn vragen richting God. Ik werk als vrijwilliger bij een christelijke boekhandel en ging een keer naar een boekenbeurs. Toen raakte ik aan de praat met een uitgever die op zoek was naar recensenten. Ik vertelde hem dat ik regelmatig boeken voor de boekhandel recenseerde en liet een recensie aan hem lezen. Hij zei: “Jij schrijft vaker.” Toen vertelde ik dat ik voor mezelf ook al veel had geschreven. Ik stuurde mijn teksten naar hem op en hij liet dezelfde avond nog weten dat hij ze wilde uitgeven als boek. Ik vond het erg kwetsbaar om mijn persoonlijke teksten in de openbaarheid te brengen. Maar het feit dat de uitgever een pure christen is, schepte bij mij een basis van vertrouwen om deze stap te durven zetten.”

 

Netwerk

“Toen is het balletje gaan rollen. Mijn netwerk was eerder heel klein: door mijn PTSS was ik enorm geïsoleerd geraakt. Vandaar ook de titel ‘U (maar zo) ALLEEN!’. Ik was erg alleen en God was de enige die echt tot mijn kern kon komen. Door mijn boek is mijn netwerk gigantisch gegroeid. Dat emotioneert mij, omdat ik zie dat deze weg uit puur vertrouwen bestaat en er zegen op rust. God geeft echt richting aan mijn boek. Er is al een derde druk uitgekomen!”

 

God ontmoeten

“Ik heb er bewust voor gekozen om de reden van mijn PTSS niet te noemen in mijn boek. Ik wil juist Gods leiding centraal stellen en niet mijn problemen. De totstandkoming van mijn boek is biddend gedaan, omdat ik me wil afstemmen op wat God van me vraagt. Het boek gaat over universeel lijden. Want helaas ben ik niet de enige die met lijden te maken heeft. 

Ik ben negen maanden opgenomen geweest en ik zag daar in de kliniek ontzettende eenzaamheid en gebrokenheid bij mensen. In mijn tijd daar hebben vijf mensen zelfmoord gepleegd. Ik vind het heel moeilijk dat de één zich wel aan God weet vast te klampen en de ander niet. We laten vaak niet zien wat we niet willen laten zien, maar God is de enige die ons volledig kent en voor ons zorgt. Ik ben onder andere schilderend gaan ontdekken dat je God niet alleen in de hemel kunt ontmoeten, maar juist hier en nu. Teveel mensen hebben daar nog geen weet van.”

 

Gedragen en gezegend

“Met mijn ervaringen en mijn boek wil ik overbrengen dat we mogen weten dat God ons elke dag draagt. Voordat ik ging schilderen had ik nog nooit een kwast aangeraakt en wist ik niets van schildertechnieken. Toch wist God dat Hij me juist hierdoor het beste kon bereiken. Het is prachtig dat Hij met iedereen een eigen weg gaat. Ik lijd nog steeds aan PTSS en voor mij is het helemaal niet ‘eind goed, al goed’. Toch heb ik tijdens het schilderen en schrijven hoop gekregen. Ik ben een dankbare overlevende en ervaar elke dag de zegen van God!”

schilderij aandacht schilderen PTSS therapie

AANDACHT

God kent ons volledig. En Hij zorgt voor ons. Maar zien wij de ander staan te midden van de drukte van alledag? Met aandacht voor elkaar kleuren we ieders leven!

Meinsjes boek ‘U (maar zo) ALLEEN!’ kun je bestellen via deze link en kost €14,95. Het boek is ook te koop bij christelijke boekwinkels.

Nu Meinsje het schilderen heeft ontdekt, is ze daarmee vol passie doorgegaan. Je kunt haar volgen via Facebook.