Eva Logo
15 augustus 2018 in Hoofd & hart

Mijn kinderen helpen niet mee in het huishouden

Mijn kinderen zijn bijna volwassen, maar kunnen eigenlijk vrij weinig in het huishouden. Ik heb het gevoel tekortgeschoten te zijn in het leren zelfstandig te worden. Mijn dochter wil over een jaar het huis uit, maar ik zie het allemaal nog niet op zijn pootjes terechtkomen. Toch vind ik het moeilijk om huishoudelijke taken uit handen te nemen, want ik ben bang dat het daardoor in de soep loopt. Wat kan ik nu het beste doen?

Fina van de Pol "Zoals je bang bent dat het in de soep loopt als je thuis huishoudelijke taken uit handen geeft, ben je ook bang dat het dus in de soep loopt als je je kinderen niet alsnog met een spoedcursus een aantal vaardigheden bijbrengt.

Spoedcursus huishouden

Dat laatste is best een goed idee, maar kan alleen slagen als het nog lukt om jouw kinderen te motiveren thuis taken op zich te nemen. Als ze dat al van jongs af aan gewend waren, is dat makkelijker dan dat je op hun achttiende nog komt met allerlei ideeën om hen te leren wassen, strijken, boodschappen doen, koken, bedden verschonen etc. Je kunt een aantal dingen doen. Het manco in je opvoeding met hen bespreken en een gezamenlijk plan van aanpak maken. Dit plan kan misschien zijn dat je je niet meer met hun kamer bemoeit, dat je hen leert hun eigen was te doen, dat ze één keer in de week helpen met koken met jou als vraagbaak. Als ze dat een goed idee vinden, is dat het eenvoudigst. Alleen zul je goed op jezelf moeten letten en geen ongevraagde adviezen geven, accepteren dat het soms in de soep loopt en tevreden merken dat je kinderen leren door fouten te maken.

Je kunt het ook zo laten en erop vertrouwen dat wat je ze niet hebt bijgebracht, ze vanzelf wel leren in de praktijk. Ook als dit misschien betekent dat ze een halfjaar pasta met rode saus eten en hun witte shirts laten vergrijzen in de spijkerbroekenwas.

Ik doe het niet meer

En als derde is er nog de oplossing door ze duidelijk te maken dat je zelf stopt met je functie als fulltime kok, wasvrouw, administratrice, boodschappendame en poetsvrouw, en zegt wat je van ze verwacht. Doen ze dat niet, dan lossen de zaken zich ook op, maar kost het nog wat extra geduld. Waarschijnlijk zullen ze pas gaan wassen als al hun kleren op zijn, zullen ze pas eenmaal in de week gaan koken als ze ervan balen dat er één keer in de week geen eten op tafel komt en zullen ze pas gaan opruimen als er een vriend langskomt."

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier

Fina van de Pol-Drent is psycholoog, orthopedagoog, seksuoloog en provocatief coach/therapeut.

Zij geeft regelmatig lezingen en workshops, schrijft artikelen en columns en is een van de deskundigen in het panel van de vragenrubriek van de Eva.