Eva Logo
10 augustus 2018 in Hoofd & hart

Namen door elkaar halen is heel normaal

‘John, Sander, ehm… Jeroen!’ We hebben allemaal wel eens te maken met het verschijnsel dat we eerst alle namen van het gezin langsgaan voordat we de juiste roepen als we iemand nodig hebben. Gelukkig heeft dat niks met ouderdom te maken, blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Duke University. Het verwarren van namen is heel normaal.

De wetenschappers die deze kwestie onderzocht hebben, deden dat onder 1700 proefpersonen. De meerderheid van deze mensen gaf aan wel eens namen door elkaar te halen van vrienden, familieleden of kennissen. Ouders halen vaak de namen van hun kinderen door elkaar, terwijl jongeren juist moeite hebben met namen van studiegenoten en vrienden.
 

Relatiecategorieën

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat we vooral namen verwarren van mensen uit dezelfde relatiecategorie. Vrienden worden dus met vrienden verward en familieleden met familieleden. Het komt weinig voor dat iemand een vriend met een familielid verwart. Wel kwam er tijdens het onderzoek naar voren dat sommige mensen de naam van hun hond verwarren met die van een gezinslid. Volgens de onderzoekers is dit omdat men een hond vaak als onderdeel van het gezin ziet.
 

Overeenkomende letters

De meeste verwarring ontstaat bij namen die erg op elkaar lijken, zoals namen die met dezelfde beginletter beginnen (Ruben, Rob of Rogier). Ook kan het verwarrend zijn als namen dezelfde klinkers hebben (Jan of Twan). Uiterlijke overeenkomsten tussen personen lijken daarentegen geen invloed te hebben op mogelijke verwarring. Het is dus niet raar als je jongensnamen en meisjesnamen door elkaar haalt.
 

Oorzaak

Wees maar niet bang: als je even niet op de juiste naam komt, heeft dat niks met ouderdom te maken. Ook veel jongeren gaven in het onderzoek aan dat ze vaak een verkeerde naam gebruiken voor vrienden of familie.

Volgens onderzoeker David Rubin ontstaat het verschijnsel door een soort kortsluiting in de hersenen, omdat mensen alleen maar namen binnen een bepaalde relatiecategorie verwarren. "Het is een cognitief foutje dat we maken, en daarmee verraden we wie we tot dezelfde groep rekenen als onszelf."

 

Bron: Duke Today