Eva Logo
29 augustus 2018 in Getuigenissen

‘Ook als je pijn hebt, mag je Mij prijzen’

Zangeres Kinga Bán is een paar maanden druk geweest met haar tour: Wat fluistert vandaag?. Komend najaar begint ze met een nieuwe tour: U weet het toch?. “Als het niet goed gaat, wil ik niet dat m’n geloof wankelt.”

“Ik heb altijd gezegd dat ik blijf zingen tot ik erbij neerval. Daarom ben ik bezig met deze solotours. De liedjes tijdens de tours gaan over momenten waarop ik heb geworsteld, dingen die ik geleerd heb in mijn leven nu ik ziek ben, het bewust worden van het leven en de dood, mijn rol als moeder. Zo zijn er heel veel dingen die ik heb geleerd en die ik nu op muziek mag zetten. 

Het is heel bijzonder dat mensen daarop aanhaken. Een paar jaar geleden maakte ik de cd Uit Liefde. Dat is een deel van mijn verhaal. Mijn verhaal stopt daar niet en het stopt ook niet bij Ik zal er zijn. Er zijn zoveel meer dingen waar ik mee bezig ben. Misschien lijkt mijn leven wel kort te zijn, maar ik leef nog elke dag. Die ervaringen kan ik weer op muziek zetten.

Solocarrière

Nu ik mijn eigen muziek maak, merk ik wel dat dit een stuk extra spanning met zich meebrengt. Mensen luisteren nu niet naar de muziek van een hele band. Maar ik vind het heel bijzonder dat ik dit nu mag doen: een eigen cd, een eigen tour. Als ik na een concert langs de cd-tafel loop, denk ik: wow, daar ligt míjn cd! Dat ik dat mag hebben en dat er mensen op af komen, dat is ongelooflijk. Ik kan het haast niet beseffen. 

De tour die ik afgelopen maanden deed, Wat fluistert vandaag?, was echt geweldig. Ik was enorm nerveus, want het was voor het eerst dat ik zo met mijn eigen naam concerten gaf. We staan met maar drie personen op het podium, dat is natuurlijk wat anders dan met een hele band. Elk foutje kan je horen. Dat maakt het ook heel transparant. Zo’n avond is intiem, alsof je heel dichtbij de mensen staat. 

Geloof

De liederen op mijn meest recente cd, Vandaag, gaan over waar ik elke dag mee bezig ben. De alledaagse worstelingen, de gedachtegangen die je elke dag hebt. Omdat de ziekte een deel van mijn leven is geworden, hoort dat nu ook bij de dingen waar ik me mee bezighoud. De dood komt dichterbij; hoe ga ik daarmee om? Hoe ervaar ik mijn geloofsleven op dit punt?

Als het niet goed gaat, wil ik niet dat m’n geloof wankelt. Het nummer Ik zal er zijn gaat over dat God goed is ondanks de omstandigheden. Dus Hij was goed toen ik gezond was en Hij is goed nu ik ziek ben. Hij keert alles om. In het moeilijke heeft Hij me zoveel positiefs gebracht, zoveel mooie en goede dingen.

Als de pijn dan niet weggaat, moet je geloof sterker zijn dan die pijn. 

Op woensdagochtend heb ik altijd een gebedsuurtje met een groepje. Een van de vrouwen zei eens dat het zo fijn is als je geloof boven je gevoel uitgaat. Vlak daarvoor was ik op vakantie geweest en ik had toen hele heftige pijn die maar bleef aanhouden. Ik probeerde God daarbij te betrekken door te bidden: ‘Oh Jezus, zorg voor een wonder, doe iets alstublieft?’ Als de pijn dan niet weggaat, moet je geloof sterker zijn dan die pijn. Hij is nog steeds goed. Ik ben daardoor heel erg gegroeid.

Dat doet me denken aan het verhaal van Paulus en Silas in de gevangenis. Zij werden met stokken geslagen. Ze ervaarden zoveel fysieke pijn, maar bleven God prijzen door die pijn heen. Vervolgens gaan de deuren van alle gevangenen open. Of mijn gevangenisdeuren nou opengaan of niet, dat is wat God mij wil leren uit dat bijbelstuk: ‘Ook als je pijn hebt, mag je Mij prijzen.’”

Kinga Bán zal in haar nieuwe programma U weet het toch? Petrus bezingen, een van haar favoriete bijbelfiguren. Voor meer informatie en tickets, klik hier.