Eva Logo
14 augustus 2018 in Lijf & leven

Palmolie: slecht voor milieu en gezondheid

Misschien heb je het al eens gehoord. Palmolie is een erg verzadigd vet en daardoor slecht voor hart- en bloedvaten. Ook is de productie van palmolie slecht voor het milieu. Toch zit het in ontzettend veel producten die wij dagelijks gebruiken.

Uit onderzoek is gebleken dat transvetten erg slecht zijn. In plaats daarvan zijn allerlei producenten palmolie gaan gebruiken, omdat het een natuurlijk product is. Het Voedingscentrum zegt echter: "Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Het vergroot het risico op hart- en vaatziekten."

Daarnaast worden regenwouden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika gekapt om palmolieplantages aan te leggen. De werknemers op de plantages krijgen weinig betaald en de mensen en dieren die in de regenwouden wonen worden verjaagd. 

In welke producten zit deze olie dan?

1. Babyvoeding

Palmolie wordt gebruikt in babymelk en babyvoeding. Het gebruiken van melkvet is duurder en daarom wordt het vervangen door palmolie.

2. Broodbeleg

Veel smeerbaar broodbeleg bevat palmolie. Dit zorgt ervoor dat het niet te vloeibaar is of dat de olie in bijvoorbeeld pindakaas zich niet gaat scheiden van de rest. Daarnaast zit het in beschuit en cruesli.

3. Cosmetica

Voorheen zat er aardolie in cosmetica. Dat is vervangen door palmolie, omdat het een natuurlijk alternatief is. Het zit in producten als make-up, zeep, crèmespoeling, deodorant en meer.

Palmolie zit in nog meer producten! Bijvoorbeeld in koekjes, kant-en-klaar maaltijden, chips, soepen en sauzen.

Als je nu denkt, ik wil liever geen producten meer kopen waar palmolie in zit, dan zou je kunnen kijken of je favoriete producten palmolie bevat. Misschien zijn er andere merken die geen palmolie gebruiken; dan zou je die kunnen kopen. Het beste is natuurlijk als producenten zelf geen palmolie meer gaan gebruiken. Ze kunnen namelijk net zo goed andere soorten olie gebruiken, zoals olijfolie of zonnebloemolie. Daar begint de echte verandering.

Bron: Milieudefensie