Eva Logo
9 augustus 2018 in Geloof

Podcast | Missionaris Ria: 'Jezus is mijn werkgever'

EO-redacteur Zegert van der Linde was in juli voor twee weken in Kenia. Daar bezocht hij als reisleider met zijn groep tieners projecten van Blessed Generation. Een stichting in Kenia die ruim 700 kinderen opvangt en onderwijs biedt. Daar sprak hij Ria Fennema, de directeur van Blessed Generation. Of, zoals ze het zelf zegt: missionaris.

Zegert: “Hoe ben je hier terecht gekomen?”

Ria: “Ik heb als jong kind al gedacht: ik wil iets doen voor andere mensen. En dan denk je daarover, ook als je in je pubertijd zit en daarna. Maar goed, je komt toch in een soort sleur terecht. Je gaat naar school en dan ga je werken. Dat wordt ook van je verwacht. Dus ik heb dat gedaan, maar van binnen was ik nooit echt gelukkig. Het idee, dat ik iets wilde gaan doen voor andere mensen, bleef knagen. Dus op een gegeven moment besloot ik een keer naar Afrika te gaan.

Er was hier toen een klein en slecht onderhouden weeshuis in Kenia. Het was alles wat je je voorstelde bij een weeshuis. Er was heel weinig geld, eigenlijk ook geen geld om te eten. De Amerikaanse eigenaar, hij was al boven de 70, zei tegen mij: ‘Ik wil eigenlijk wel stoppen, en God heeft tegen mij gezegd dat jij het over gaat nemen.’ Maar toen dacht ik: ‘Dit is voor mij de eerste keer buiten Europa, God heeft nog niet tegen mij gezegd dat ik het over ga nemen.’ Dus ik ging terug naar Nederland. Een jaar later bad ik ervoor: ‘God, wat is nu de bedoeling?’ Ik was ondertussen 30 jaar. Voor ik ‘amen’ had gezegd, ging de telefoon en werd tegen mij gezegd dat de directeur in Kenia nu echt weg ging. Nu was het voor mij echt duidelijk dat ik dit moet gaan doen. Toen ben ik gegaan en sindsdien heb ik gezien dat het weeshuis enorm groeide, dankzij alle steun uit Nederland. Ik merkte daardoor ook echt: het is gezegend. We konden ook al kijken naar een volgend project. Daarna zijn we een project aan de kust begonnen.”

Zegert: “Het lijkt mij dat al de kinderen, die hier wonen en onderwijs krijgen, een verhaal hebben. Speelt dat in het dagelijks leven van hen een rol?”

Ria: “Alle kinderen die hier zitten, zitten hier met een bepaalde achtergrond. Ze hebben allemaal veel meegemaakt. Dat kan heel verschillend zijn. Veel kinderen zijn wees. Op onze ene project hebben we nog steeds veel slachtoffers van het verkiezingsgeweld van het jaar 2006/2007. Deze kinderen hebben een verleden waarin ze hebben gezien dat hun ouders werden omgebracht. Dat is natuurlijk heel erg pijnlijk. Kinderen van een ander project hebben hun ouders verloren aan HIV-aids. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze door trauma alleen zijn gelaten. Doordat ze dat van elkaar weten, trekken ze elkaar er doorheen en zijn ze ook heel blij en dankbaar met de leerplek. Ze begrijpen dat hun toekomst wel echt afhangt van de opleiding die wij bieden.

Iedereen hier is gelovig. In Nederland merk je dat veel meer mensen van het geloof afstappen en denken ‘we doen het allemaal zelf wel’. Maar hier zoeken mensen wel veel meer hun troost in het geloof. Of ze dan ook echt wedergeboren christenen zijn, daar kan ik niet over oordelen. Mensen zoeken ook een stukje verklaring van hun ellende en zoeken hoop om weer door te gaan. En hoop kun je natuurlijk heel erg vinden in het geloof. Dus daarom is iedereen hier wel echt enorm veel met het geloof bezig.”

Zegert: “Helpt dat jou ook?”

Ria: “Ja natuurlijk, het is altijd fijn om bij mensen te zijn die ook geloven. Het sterkt mij enerzijds wel. Maar wat me wel stoort, daar wil ik open over zijn, is dat ik merk dat mensen niet altijd nadenken over waar ze in geloven. Misschien een beetje, zoals het in Nederland vroeger ook was, ‘zwaaien met de Bijbel’: je moet zo en zo doen, want anders mag het niet van God. Dat is niet het geloof dat ik heb. Voor mij is Jezus wel echt vriendschap. En ik zeg altijd: ‘Jezus is mijn werkgever’. En ik vertrouw echt op God.”

 

Luister hier de hele gesprek tussen Zegert en Ria.

 

Je kunt de aflevering ook beluisteren via iTunes en Stitcher.