Eva Logo
Podcast Ron van der Spoel Eva Kloosterretraite
2 augustus 2018 in Geloof

Podcast Ron van der Spoel over Hanna #3

Tijdens Eva's Kloosterretraite 2018 hebben we samen met Ron van der Spoel stilgestaan bij het leven van de Bijbelse vrouw Hanna. Zijn overdenkingen zijn na te luisteren via deze podcast. Het thema de derde aflevering is: loslaten. Luister je mee?

Aflevering 3 - Loslaten

Hanna’s gebed wordt verhoord. Ze had een heel concreet gebed voor God: geef mij een zoon! Jaar in, jaar uit, keer op keer heeft ze ervoor gebeden. Ignatiaans bidden is dat. Ze houdt zich ook aan haar eigen belofte: haar zoon is van de Heer én voor de Heer. Zo is het ook met de doop of het opdragen van kinderen, zoals wij dat kennen, legt Ron van der Spoel uit. "Daarmee leggen we het weer in de handen van God." Maar hoe zit dat nou? Aan de ene kant mogen we van God ontvangen, tegelijkertijd is er niets ‘van ons’.

We lezen 1 Samuël 1:

De volgende morgen vroeg bogen ze zich neer voor de HEER, waarna ze zich op de terugreis begaven. Thuis in Rama sliep Elkana met zijn vrouw Hanna, en de HEER verhoorde haar. Hanna werd zwanger en na verloop van tijd baarde ze een zoon. Ze noemde hem Samuël, 'want,' verklaarde ze, 'ik heb hem aan de HEER gevraagd.'
Toen Elkana het jaar daarop weer met zijn familie op weg ging om de HEER zijn jaarlijkse offer te brengen, wilde hij de gelofte inlossen. Maar Hanna ging niet mee. Ze zei tegen haar man: 'Pas als het kind van de borst is, zal ik hem brengen. Dan zal hij voor de HEER verschijnen en daar voor altijd blijven.' Haar man Elkana antwoordde: 'Doe maar wat jij het beste vindt. Blijf thuis zolang je hem nog zelf voedt. Laten we hopen dat de HEER dan niet van Zijn belofte terugkomt.' Hanna bleef dus thuis en voedde haar zoon totdat ze hem de borst ontwend had. Zodra het zover was, nam ze hem mee naar Silo en bracht hem, zo jong als hij was, naar het heiligdom van de HEER. Ze had ook een driejarig stier bij zich, een efa meel en een zak wijn. 
(1 Samuël 1: 19-24, NBV)

 

Luister hier de podcast:

 

Wil je ook de vierde aflevering van deze serie met Ron van der Spoel luisteren? Klik dan hier