Eva Logo
21 augustus 2018

Uitstrijkje negeren: jaarlijks 120 doden aan baarmoederhalskanker

Vanaf je dertigste krijg je hem elke vijf jaar weer: een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigt dat er jaarlijks 120 tot 150 vrouwen overlijden, omdat ze niet meedoen aan het onderzoek naar baarmoederhalskanker.

De risicogroep zijn vrouwen tussen de 30 en 65 jaar. Omdat baarmoederhalskanker zeer langzaam ontstaat, meestal na 15 jaar, kan er door het uitstrijkje gekeken worden of iemand in het voorstadium zit. Als dat het geval is, kan er een behandeling uitgevoerd worden, waardoor baarmoederhalskanker voorkomen kan worden.

25% van die risicogroep laat echter geen uitstrijkje maken. Nynke van der Veen, afdelingshoofd van het RIVM, meldt aan het NOS: “Veel vrouwen vinden een uitstrijkje erg ingrijpend en sommigen denken: ik ben 30 en loop geen risico. Echter, de hpv-besmetting die baarmoederhalskanker veroorzaakt kan al rond je dertigste langzaam uitgroeien tot een voorstadium van kanker.”

Helemaal mis

Mariska Bokma is een van de vrouwen die op haar dertigste een oproep kreeg voor het laten maken van een uitstrijkje. “Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd”, zei ze tegen haar zussen, die hun verhaal doen aan het AD. Omdat ze allerlei klachten krijgt, laat ze op haar 35wel het uitstrijkje maken. Het is helemaal mis; Mariska heeft kanker en het is al uitgezaaid. Ze kan niet meer beter worden. 

Voorstadium

Jolanda Bel liet dit jaar, op haar 55e, weer een uitstrijkje maken, meldt ze aan het NOS. Twee weken later blijkt dat het weefsel ernstig is aangetast. De gynaecoloog stelt een voorstadium van baarmoederhalskanker vast. Ze is ervoor behandeld en een maand later was al het aangetaste weefsel weg. “Als ik nog wat langer had rondgelopen, had ik de diagnose kanker gekregen en dan was het wel echt mis geweest.”

Het onderzoek is wat onprettig. De resultaten kunnen echter veel voorkomen, al dan niet geruststellen. Het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze.

Bron: NOS
Bron: AD 
Bron: RIVM