Eva Logo
1 augustus 2018 in Hoofd & hart

Wanneer geef je een kind kleedgeld?

Mijn zoon van elf wil graag kleedgeld. Is dat op deze leeftijd al een goed idee? En zo ja, wat is dan een normaal bedrag, ook voor de komende jaren? En welke regels kan ik hier het beste bij stellen?

Wat fijn dat je zoon dit graag wil. Blijkbaar heeft hij behoefte aan meer verantwoordelijkheid, wat goed is op die leeftijd. Het verschilt per persoon enorm wanneer het een goed moment is om een kind meer verantwoordelijkheid te gegeven, waar het geven van kleedgeld een onderdeel van is. In de Joodse cultuur is de leeftijd van 13 jaar een belangrijk omslagpunt. Dat blijkt onder meer uit het bar mitswa-ritueel, waarbij de 13-jarige zoon voor het eerst de wet mag voorlezen. Bij meisjes (bat mitswa) is dat overigens 12 jaar. Jezus nam op zijn 12e eigen verantwoordelijkheid toen Hij de leraren in de tempel ging onderwijzen in plaats van braaf met zijn ouders mee te gaan.

Leren omgaan met kleedgeld

Met kleedgeld leer je met een bepaald bedrag uit te komen. Geld kun je maar één keer uitgeven, net als je salaris later. Om je kind dit goed te leren, is het belangrijk dat jullie samen een jaarplanning maken. Hierin verwerk je wat er verantwoord uitgegeven kan worden en wanneer. Het beste is als hij daar zelf eerst over nadenkt en er al een opzet voor maakt. Daarna is belangrijk om periodiek te evalueren hoe het gaat. Aan het begin maandelijks en als het goed gaat minder vaak.

Hoeveel kleedgeld heeft hij nodig?

De hoogte van kleedgeld hangt af van jullie eigen situatie en wat eronder valt. De dagelijkse kleding zoals een broek, trui en schoenen, spreekt voor zich. Maar vallen sportkleding, ondergoed en accessoires zoals riemen er ook onder of blijf jij als ouder dat betalen? Maak daar vooraf duidelijke afspraken over!

Voor een complete garderobe is minimaal € 50,- per maand nodig. Hierin is dan alles meegenomen, bijvoorbeeld ook sokken, de winterjas, muts en handschoenen. Gemiddeld ontvangen kinderen van 12 jaar die kleedgeld krijgen tussen de € 20 en € 60 per maand, kinderen van 13 jaar ontvangen tussen de € 30,- en € 65,- per maand en zo loopt dat op tot tussen de € 50,- en € 100,- per maand bij 18-jarigen.

Natasja van der Laan

Meer artikelen lezen over opvoeding? Dat kan hier.

 

Natasja van der Laan

Natasja van der Laan- Naron is directeur en oprichter van Gabriel Financiele Bescherming. Hier helpt zij mensen met financieel advies en is daarnaast ook bezig om geld vrij te maken voor goede doelen.