Eva Logo
8 augustus 2018 in Lijf & leven

Wat doet de zon met je?

Het is al een aantal weken erg warm in ons land. Heel af en toe een bui tussen de warme weken door, maar de zon is toch volop aanwezig. We worden over het algemeen gelukkiger als we de zon weer zien, maar wat doet de zon nog meer met ons?

1. Depressie

Je huid vangt zonlicht op om vitamine D aan te maken. We hebben vitamine D nodig voor veel verschillende dingen in ons lichaam. Vitamine D heeft te maken met (het voorkomen van) depressies. Uit een onderzoek onder depressieve ouderen bleek dat de ouderen die depressief waren minder vitamine D in hun lichaam hadden dan ouderen die niet depressief waren.

2. Testosteron

Mannen krijgen door de zon een lichte toename in hun testosteronspiegel. Hierdoor worden ze bijvoorbeeld ook sneller verliefd. De liefde hangt in de lucht in de zomer.

3. Biologische klok

Als de zon in onze ogen terecht komt, heeft dat direct effect op onze biologische klok. Deze klok geeft ons elke ochtend een signaal, waardoor ons lichaam in gang wordt gezet. Als dat licht ’s ochtends in onze ogen komt, weten we dat we wakker moeten worden.

4. Botten

Vitamine D is ook goed voor je botten en tanden. Daarnaast helpt het bij je spierfunctie en je weerstand. Al met al voel je je dus gezonder en sterker door de zon. Een half uurtje in de zon per dag kan daar al bij helpen en zelfs in de schaduw vang je het zonlicht op.

5. Geluk

De zon doet ook veel voor je gelukshormoon. Vitamine D is heel belangrijk voor onze hormoonstofwisseling, wat onder meer invloed heeft op de aanmaak van endorfine in onze hersenen. Dit stofje wordt bijvoorbeeld ook aangemaakt tijdens het sporten, maar nu hoef je er vrijwel niks voor te doen ;).

Bron: NU.nl