Eva Logo
28 augustus 2018 in Uit & thuis

Zo maak je een eigen mini ecosysteem

Een ecosysteem in een fles, een erg mooie aanwinst voor je kamer waar je bijna niet naar om hoeft te kijken. Wij laten je met behulp van een paar stappen zien hoe makkelijk het is om je eigen zelfvoorzienende planten terrarium te maken.

Benodigdheden:

  • een mooie afsluitbare fles of pot
  • grint
  • aarde
  • mini plantjes
  • natuurlijke materialen zoals mos, grint en houtsnippers

Stap 1

Vul de fles met een laagje grint van ongeveer 2 cm dik. Dit grint zorgt ervoor dat overtollig water weg kan waardoor de wortels van de plantjes niet constant in het water staan.

Stap 2

Leg een laagje actieve houtskool op het laagje grint. De houtskool gaat schimmel tegen. 

Stap 3

Bedek het laagje houtskool met een dikke laag aarde. Wees hier niet te zuinig mee, de plantjes die je zo gaat plaatsen moeten namelijk genoeg ruimte voor hun wortels hebben om voldoende water op te nemen.

Stap 4

Haal de mini plantjes uit hun potjes en schud voorzichtig de losse aarde van de wortels. Doe dit voorzichtig, je wilt de wortels namelijk niet beschadigen. Fittonia, varentjes, fluweelplantjes of lepelplantjes zijn plantjes die goed te gebruiken zijn in je ecosysteem.

Stap 5

Plaats de plantjes nu voorzichtig in de aarde. Pas goed op dat je de plantjes niet beschadigd.

Stap 6

Kleed de pot leuk aan door bijvoorbeeld mos, grint en houtsnippers te plaatsen. Experimenteer wat met verschillende aankledingen tot je tevreden bent met het resultaat. Deze natuurlijke materialen zorgen ervoor dat je plantjes een net wat vrolijker tintje krijgen.

Stap 7

Plaats je planten terrarium op een plek in de kamer waar het voldoende lichtinval krijgt. Zorg er wel voor dat je de pot niet in de brandende zon zet, dan wordt het namelijk te warm in de pot. Wacht een paar dagen voordat je de pot afsluit zodat de plantjes goed kunnen luchten. 

Je mini ecosysteem is klaar! Dit leuke planten terrarium kan super lang mee gaan, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken! De condens die ontstaat sijpelt namelijk via het glas weer naar de aarde toe en hydrateert de plantjes. Frisse lucht hebben de plantjes ook niet nodig, die maken ze zelf aan!