
10 makkelijke tips om zelf voedselverspilling tegen te gaan
1. Boodschappen doen
Voordat je de wekelijkse boodschappen gaat doen, check je je voorraad. Wat heb je nog, wat niet, welke producten zijn het eerst over datum? Pas daar je maaltijden van de week op aan en maak een lijstje waar precies op staat wat er nodig is. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen en zo red je tot wel negen kilo voedsel!
2. Eetmaatje
Als je eten kookt, maak dan gebruik van het Eetmaatje van het Voedingscentrum. Daar staat precies op hoeveel rijst of pasta je per persoon moet gebruiken en maak je niet per ongeluk veel te veel.
3. Seizoensgroenten
Eet mee met de seizoenen. Seizoensproducten zijn vaak extra vers, wat ze ook extra lekker en gezond maakt. Door groenten te eten die in het desbetreffende seizoen geoogst worden, kan je heel wat CO2-uitstoot vermijden, omdat het niet van ver komt of in een verwarmde kas gekweekt wordt.
4. Doggybag
Het voelt waarschijnlijk nogal gek: in een restaurant vragen of je het eten wat je niet op kon, mee mag nemen. Toch zijn ze er in het restaurant ook blij mee. Zij hoeven minder eten weg te gooien en jij hebt zo een lekkere lunch of avondmaaltijd voor de volgende dag.
5. Voedselbank
Wat is er mooier dan andere mensen helpen die het minder hebben dan jij? Ruim je voorraadkast eens op en kijk wat er achterin staat te verstoffen. Misschien is er eten uit het kerstpakket wat je helemaal nooit hebt gebruikt. Verzamel die producten en geef ze aan de dichtstbijzijnde voedselbank.
6. Moestuin
De moestuintjes van de Albert Heijn zijn het bewijs: moestuinieren is weer hip. Lekker je eigen gegroeide groentes en fruit eten. Het geeft veel voldoening en is goed voor het milieu, want wat jij uit je moestuin kunt halen, hoef je niet te kopen in de supermarkt. Het produceren van veel groente en fruit zorgt voor CO2-uitstoot, je moestuin daarentegen is lekker lokaal en duurzaam. Eén komkommerplant kan al helpen.
7. Vegetarische dag
Het produceren van vlees zorgt ook voor veel CO2-uitstoot én het kost veel water. Het invoeren van een vegetarische dag in de week is perfect om iets goeds te doen voor het milieu. Er zijn genoeg heerlijke vegetarische recepten waar je het vlees niet eens bij zal missen.
8. FIER
Begin augustus is de FIER verschenen; een magazine van Woord en Daad over eerlijk voedsel. In de FIER lees je allerlei verhalen, zoals een interview met onze minister van landbouw, Carola Schouten. Ook vind je er allerlei heerlijke recepten en tips om voedselverspilling tegen te gaan en meer. Kijk hier voor meer informatie.
9. Kliekjesdag
Vaak blijft er nog wat eten over gedurende de week. Voer daarom een kliekjes dag in, elke week of elke twee weken. Maak bijvoorbeeld een groentebouillon van je restjes groente (de schil van de wortels bijvoorbeeld). Zoek wat recepten op en breng alles bij elkaar. Dat scheelt weer weggooien. Heb je brood over, dan kun je deze heerlijke wentelteefjestaart maken.
Aan Tafel!
Lees ook: Poging 26 om duurzamer te leven