Icon--npo Icon--EO Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--pinterestCircle Icon--facebook Icon--facebookCircle Icon--twitter Icon--snapchat Icon--instagram Icon--clip Icon--whatsapp Icon--pinterest Icon--youtube Eva Logo
13 september 2018 in Lifestyle

Chocoladedag!

Vandaag – donderdag 13 september – is het nationale chocoladedag! Een uitstekende reden om vandaag (of de hele week) heerlijk te genieten van je favoriete stukje chocolade. Wij hebben een aantal overheerlijke recepten voor je op een rijtje gezet: van ontbijt tot toetje.

Ontbijt:

Havermoutpap met chocolade en pindakaas

Wat heb je nodig:

  • Een kom
  • 500 ml rijstdrank met kokos
  • 20 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels 100% puur pindakaas
  • 20 gram hazelnoten 
  • 1 banaan
  • Snufje kaneel 

Verwarm de oven voor op 180 graden, rooster de hazelnoten 8-10 minuten in de voorverwarmde oven op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze erna even afkoelen. Doe de havermout met kokos-rijstdrank in een pannetje en breng het aan de kook. Blijf roeren en kook op laag vuur. Hoe langer, hoe dikker de pap. 

Verdeel hierna de havermoutpap over de kommetjes, en voeg de plakjes banaan, geroosterde hazelnoten, fijngehakte pure chocolade, pindakaas en kaneel toe. Klaar!

Klik hier voor meer info over het recept. 

Lunch:

Chocolade tosti met hazelnoot

4 personen

Wat heb je nodig:

  • 200 gr. Pure chocolade hazelnoot (reep)
  • 8 sneetjes casino wit50 gr. havermout
  • 40 gr. Smeerboter of margarine 

Breek de chocolade reep in stukjes en hak de chocolade in grove stukjes. Besmeer de sneetjes brood aan een kant met boter en beleg deze met de stukjes chocola, voeg eventueel exta stukjes hazelnoot toe. Leg een ander sneetje brood met de beboterde zijde naar onder erop en je tosti is klaar. Nu nog even goudbruin bakken in een tostiapparaat of in de pan en eten maar! 

Klik hier voor meer info over het recept. 

 

Diner, voorgerecht:

Kruidige pompoensoep met chocolade

Wat heb je nodig:

  • 4 kleine trostomaten
  • ¼ witte uit
  • 2 knoflooktenen
  • 15 g. cacaobonenstukjes
  • ½ Spaans pepertje
  • 1 snuf kaneel en vijfkruidenpoeder 
  • 6 anijszaadjes
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ pompoen in blokjes
  • 400 ml. Kippenbouillon
  • 15 g. pure chocolade 

Leg de tomaten, knoflooktenen en ui in een ovenschaal en rooster deze 15 minuten op 220 graden. Pak een zware koekenpan en rooster hier de cacaostukjes al omscheppend ongeveer 2 minuten in. Zet ze hierna even apart. Verwijder vervolgens de zaadjes van het pepertje en snijd deze heel fijn, rooster ze daarna al omscheppend weer een paar minuten om. 

Verwijder de schil van de tomaten, knoflook en ui en doe deze met de cacaostukjes en de pepertjes in een blenden, voeg de kruiden en bruine suiker toe en pureer. Pak hierna een pan en pak dit mengsel 5 minuten zachtjes in de olijfolie. Roer regelmatig en voeg de bouillon en pompoen erbij. Voeg na smaak wat peper en zout toe. 

Laat het 15 minuutjes zacht koken tot de pompoen gaar is, doe alles hierna in een blender, pureer, zeef en giet de soep weer in de pan. Voeg de chocolade toe en roer tot alles gesmolten is. Garneer eventueel met een dot crème fraîche en blokjes manchego!

Klik hier voor meer info over het recept.  

Hoofdgerecht:

Kip met cho­co­la­desaus en geroosterde amandelen

Wat heb je nodig:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 theelepel paprika + komijnpoeder
  • ½ theelepel kaneel 
  • ¼ theelepel chilipoeder + kruidnagelpoeder + cayennepeper
  • 400 milliliter kippenbouillon (van tablet)
  • 100 milliliter tomatenketchup 
  • 500 gram kipfilets (In lange repen)
  • 75 gram blanke amandelen (om te bestrooien)
  • 75 gram pure chocolade (in stukjes)

Verhit 2 eetlepels olie en fruit hierin de ui, knoflook, paprikapoeder, komijn, kaneel cayennepeper en kruidnagel ongeveer 2 tot 3 minuten. Voeg hierna de bouillon en ketchup toe en kook dit op een middelhoge stand tot de helft in. 

Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de 2 eetlepels olie en bak hierin de kiprepen in ongeveer 8 tot 10 minuten goudbruin gaar. Rooster hierna de amandelen in de rest van de olie goudbruin. Smelt de chocolade in de ingekookte bouillon en pureer tot je een gladde saus hebt. 

Serveer de kip met de saus en bestrooi deze met amandelen. Dit is erg lekker met witte rijst en tomatensalade! Tip: Vervang de specerijen in dit recept door de 1 eetlepel speculaaskruiden of voeg 1 theelepel geraspte sinaasappelschil toe aan de saus!

Klik hier voor meer info over het recept.

Nagerecht:

Witte chocolade cheesecake met Bastogne & frambozen

Wat heb je nodig:

  • 1 pak bestognekoeken
  • 85 gram boter
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 250 gram monchou
  • 200 gram witte chocolade (en iets extra voor versiering)
  • Scheutje citroensap
  • 100 gram suiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 bakje diepvriesframbozen 
  • 1 bakje verse frambozen

Bedek je springvorm met bakpapier. Verkruimel het pak Bastognekoeken tot een fijne kruimel. Je kan de koekjes in een zipperbag doen en deze met een deegroller tot kruimels slaan. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, let op dat de boter niet bruin wordt.  Giet hierna de boter bij de Bastogne kruimels en roer dit door elkaar. Giet dit in de springvorm en druk het met een lepel stevig en gelijkmatig aan. Zet het hierna in de koelkast voor 30 minuten om hard te worden. 

Breek de witte chocolade in stukjes smelt deze au bain-marie. Haal de gelatine uit het water en knijp het water eruit, doe de gesmolten chocola erbij en roer het goed door elkaar. Je kan eventueel meer witte chocolade toevoegen voor een extra chocolade smaak. Met 200 gram zal het subtiel maar wel niet zo heavy zijn. Meng de monchou met mascarpone, suiker en een scheutje citroensap door elkaar. Doe de chocolade met gelatine hier ook bij en als laatst de slagroom. Meng het tot een glad mengsel. 

Giet het mengsel op de bodem en zet het voor ongeveer 3 uur terug in de koelkast. Neem een steelpannetje en doe hier de bevroren frambozen in, voeg 50 gram suiker en 4 el kraanwater toe. Breng dit al roerende aan de kook en laat het zo’n 5 minuten pruttelen op middelmatig vuur. Hierdoor zullen de frambozen kapotkoken en hun sappen afgeven. Week intussen het laatste blaadje gelatine in koud water. Zeef de frambozengelei zodat je alleen het vocht overhoudt en de pitjes achterlaat. 

Knijp het water uit de gelatine en voeg het bij de frambozen met een scheutje citroensap. Roer tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel wat afkoelen en giet het over de cheesecake. Plaats nu wat verse frambozen op de bovenkant en zet het voor een anderhalf uur weer in de koeling. Versier de cheescake met extra snippers witte chocolade en klaar!

Klik hier voor meer info over het recept. 

 

 

Koffie:

Nutella frappucino

Wat heb je nodig:

  • 180 milliliter sterke koffie
  • 8 ijsblokjes
  • 240 milliliter melk
  • 15 gram suiker
  • 15 gram Nutella
  • Slagroom
  • Chocoladesaus
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom

Dit simpele maar heerlijke recept is snel klaar! Doe de koffie, ijsblokjes, melk, suiker en Nutella in een blender en mix de ingrediënten totdat er een egaal mengsel ontstaat.

Hierna giet je het mengsel in een glas zodat het glas ongeveer ¾ vol zit. Vul de rest van het glas met slagroom en schenk de chocoladesaus hier overheen en dat was het al!

Kijk hier voor meer info over het recept.