Eva Logo
geloven geloof gezond gezondheid
12 september 2018 in Lijf & leven

Geloven is goed voor je gezondheid

Als christenen hebben we veel aan ons geloof. Het brengt hoop voor de toekomst en alles wat daarna komt, het is een pilaar waarop we mogen leunen en we kunnen alles kwijt bij onze God. Maar wist je ook dat volgens de psychologie geloven goed is voor je mentale én fysieke gezondheid?

Uit onderzoek van professor Harold Koenig van de Duke University, kwam naar voren dat geloven niet alleen goed is voor hoe we met anderen omgaan, maar ook voor hoelang we leven. Als je meer dan één keer per week naar de kerk (of een kerkelijke activiteit) gaat, komt dat qua gezondheidsvoordelen zelfs in de buurt van regelmatig sporten.

De gezondheidsvoordelen van het geloof worden nog groter door teksten uit de Bijbel. Neem bijvoorbeeld 1 Korinthiërs 6:19: “Uw lichaam is een tempel van de Heilige Geest.” Door bijbelteksten als deze worden we gestimuleerd om goed met ons lichaam om te gaan, op welke manier dan ook. En dat werkt. Uit onderzoeken is gebleken dat gelovige mensen een betere algemene gezondheid hebben: ze roken minder vaak en drinken minder.

Niet in alle situaties gezond

Ook de manier waarop we met stress omgaan, is te danken aan ons geloof. Als we problemen tegenkomen, kan het geloof een rots voor ons zijn. Onderzoekers ontdekten dat het geloof op een goede manier kan helpen in moeilijke situaties. Overigens geldt dat niet in alle gevallen. Soms kan het namelijk zo zijn dat mensen in zulke situaties aan hun geloof gaan twijfelen of hun moeilijke situatie zien als een straf van God. Dit zorgt ervoor dat je niet met die problemen kan omgaan en juist meer stress ervaart.

Natuurlijk is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de resultaten van de onderzoeken. Het geloof is een complex fenomeen, dat mensen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Maar deze voordelen kunnen we toch in onze zak steken ;).

Bron: Psychology Today