Eva Logo
7 september 2018 in Hoofd & hart

Hoera, ik ben introvert!

Wat een top-avond! Terwijl mensen zich enthousiast in het feestgedruis storten, staat Inge-Mirjam genietend achter in de zaal. Kijk ze lachen, praten en feestvieren. "Maar wat ben ik blij dat ze hier staat en niet tussen de massa. En straks mag ik weer genieten van de warme deken van rust en stilte. Heerlijk!"

Misschien herken je je wel in de omschrijving en ben je net als ik. En dat in een wereld waarin daadkracht, spontaniteit, snelheid en enthousiasme de norm zijn. 

Terugkijkend herken ik bij mezelf een bepaald gevoel en gedrag eigenlijk mijn hele leven al. Als kind kon ik mezelf urenlang helemaal verliezen in het lezen van boeken. Ik was compleet van de wereld. Elke week bracht ik mijn vrije woensdagmiddag door in de bibliotheek, samen met een vriendinnetje dat ook gek op lezen was. 

Flexwerken

Ik houd echt van mensen, maar het liefst zie ik ze stuk voor stuk. Geen etentjes met een massa, maar met een ander stel lekker lang aan tafel zitten, eten en bomen. Vriendinnen en feestjes zijn heus gezellig! Maar daarna is het ook altijd weer heerlijk om alleen te zijn. En wat kan ik me moe en leeggezogen voelen na afloop van ontmoetingen. Spontaan creatieve dingen verzinnen met een groep vind ik vaak lastig. En inhoudelijke feedback op plannen heb ik vaak twee dagen later goed op een rijtje. Multitasken vind ik lastig, verschillende ballen in de lucht houden, geeft al snel een gevoel van stress. Om me heen zie ik mensen die naadloos van de ene activiteit op de andere overschakelen, terwijl ik schakeltijd nodig heb. En flexwerken in een kantoortuin zonder deuren, met veel afleiding en in- en uitloop en is niet mijn ding.

Een introvert met extraverte trekjes

Maar wanneer ik op een rustige zondagmiddag online de Meyers Briggs persoonlijkheidstest doe, wordt dat een enorme eyeopener. De omschrijving van ‘mijn type’ (red. ISFJ-T of Verdediger)* raakt me tot tranen toe. “Klopt helemaal, mam,” zegt mijn oudste zoon als ik hem de resultaten app. In de omschrijving staat verwoord, hoe ik me voel, hoe dingen in mijn leven werken en hoe ik doorgaans opereer. En ik kom tot mijn eigen verrassing het woord introvert tegen. De ISFJ blijkt een introvert te zijn met “goed ontwikkelde sociale vaardigheden en robuuste sociale verhoudingen.” Heeft daarnaast last van “uitstelgedrag, maar klaart wel de klus. Bagatelliseert eigen prestaties. Heeft een uitstekend geheugen, niet om gegevens en weetjes te onthouden, maar om mensen, en de details over hun leven, te onthouden. En zal zich in de schijnwerpers nooit helemaal op z’n gemak voelen.” Een introvert met extraverte trekjes. Het slaat de spijker op z’n kop. 

Kracht in plaats van zwakte

Door de bank genomen houd ik niet zo van etiketjes. Maar ik merk dat deze kennis me in mijn diepste wezen raakt. En het roept de vraag op hoe dit me kan helpen om anders naar mijzelf te kijken. Hoe kan ik mijn introversie zien als een kracht in plaats van een zwakte, hoe verschuif ik van beperking naar rijkdom? Niet om introversie op te hemelen, maar om recht te doen aan wat ik ervaar en de diversiteit die er is.

'Ik houd van mensen, maar het liefst zie ik ze stuk voor stuk'

Het boek van de Amerikaanse Susan Cain biedt veel inzicht. Cain publiceerde na zeven (!) jaar onderzoek in 2012 haar boek Stil, een must-read, en maakte indruk met haar krachtige TedTalk ‘De kracht van introverten’Om het maximale uit onze talenten te halen hebben we een omgeving nodig die ons de stimuli geeft die bij ons passen. In ons werk heeft dat grote invloed op creativiteit en productiviteit. Zoals Cain haar eigen voorwaarde voor creativiteit schetst: ‘Solitude matters, it is the air that I breathe…

Eigenlijk was dat iets wat eeuwenlang heel gewoon was, schrijft Cain. Als je op zoek was naar inzicht, zonderde je je af. In het christelijk geloof zie je het terugkomen in allerlei verhalen door de Bijbel heen. Mozes ging de berg op en Jezus trok de woestijn in; beiden kregen daar een openbaring. Blijkbaar was die afzondering nodig voor de openbaring. 

En nu verder

Voor mijzelf is het een ontdekkingsreis geweest die ik pas de afgelopen jaren heb gemaakt. En als ik beschouwend naar mezelf kijk, zoals ik dat natuurlijk graag doe J, ben ik al best een eind op weg. Maar mijn zoektocht naar mijn introverte ik blijft een work in progress. Ik heb genoeg stof tot nadenken.
 

Testje

Wil je weten of je meer introvert of extravert bent? Dat kan door het beantwoorden van twintig vragen. Doe hier de test!
 

Tekst: Inge-Mirjam Bosveld

In Eva 10, het decembernummer van Eva, vind je het volledige artikel. Meer lezen? Vraag hier een gratis proefnummer aan!