Eva Logo
7 september 2018 in Films & series

Iris Mimon: ‘Ik heb het recht om als kleindochter te weten wat er is gebeurd’

Eén kleine zwartwit-foto is het enige wat Iris van haar oma heeft. Geen warme knuffels, geen lekkere koekjes of een luisterend oor, alleen een foto. En het tragische feit dat oma Judith op haar 19e overleed aan een abortus. Voor Iris is dat niet genoeg: “Ik wilde dat mijn oma meer was dan alleen een foto.”

“Ik leefde eigenlijk heel mijn leven met de vraag; waarom die abortus? En ik wist dat er mensen waren die meer wisten dan ik.” Iris besluit om op onderzoek uit te gaan. “Ik dacht; het is nu of nooit.” Dus pakt ze haar koffers en camera en reist ze af naar familieleden in Israël, Amerika en Canada. Om daar het raadsel rondom haar oma te ontrafelen en alles op beeld vast te leggen. “Ik wil mijn oma recht doen.” 

Huwelijk uit liefde? 

Oma Judith verhuist in haar kindertijd samen met haar familie van Tunesië naar Israël. In Israël trouwt ze met Daniël. Daar zitten geen romantische dates en vlinders in de buik bij. Judith is met Daniël getrouwd zonder hem echt te kennen. Hij komt ook uit Tunesië en Judiths familie ziet hem als een geschikte levenspartner. 

Op jonge leeftijd bevalt oma Judith van Simon, de vader van Iris. In 1956 blijkt Judith voor de tweede keer zwanger te zijn. Ze is dan 19 jaar oud en ondergaat een abortus. Een abortus met grote gevolgen, een abortus die heel veel vragen achterlaat. Want waarom die abortus, terwijl er zoveel risico’s waren? Waarom moest het ongeboren kind verwijderd worden, terwijl ze gewoon getrouwd was? En wat voor huwelijk hadden Daniël en Judith eigenlijk? 

‘Hij was heel blij dat ik het deed’

Iris’ vader is dus het enige nageslacht van oma Judith. Hij heeft het geheim achter de dood van zijn moeder nooit onderzocht. “Stiekem wilde hij het ook weten. Maar het was voor hem te moeilijk, met te veel emoties.” Tijdens Iris’ zoektocht voelt ze steeds de support van haar vader. “Hij was heel blij dat ik het deed.”  

Een trauma 

Niet alle familieleden zijn blij dat er in hun verleden gespit wordt. Binnen de familiekring heerst er een taboe op de dood van Judith. Het was voor Iris lastig om iedereen te spreken. “Het is voor hen een trauma geweest.” Maar Iris houdt vol. “Ik heb het recht om als kleindochter te weten wat er is gebeurd.” 

Door in gesprek te gaan met ooms, tantes, neven en nichten komt ze stukje bij beetje achter de waarheid. “Ze denken ook allemaal dat ze niet veel weten, maar samen vormen ze toch een verhaal.” Door alle gesprekken vormt zich steeds meer een beeld van oma Judith. Niet alleen van haar leven, maar ook van haar persoonlijkheid. Een rustige, zachtaardige, behulpzame vrouw. Een gegeven dat alleen maar meer vraagtekens oproept bij de abortus. 

‘Ik had echt een soort rouwverwerking’

Verwerking 

De zoektocht en de antwoorden op al haar vragen zijn voor Iris heel heftig. “Ik heb tijdens mijn zoektocht erg meegeleefd met oma.” Ze heeft zich ingeleefd in oma’s situatie, de onmogelijke keuzes en de pijn. “Ik had echt een soort rouwverwerking.” 

Alle familieleden vormen een puzzelstukje in de puzzel van oma Judith. Van tevoren was het voor Iris heel spannend wat ze zou vinden en of al die stukjes wel in elkaar zouden passen. Maar langzaam maar zeker vormen alle stukjes een geheel. “Ik had niet verwacht dat ik met zoveel antwoorden terug zou komen.” 

“Het voelde als iets wat ik moest doen. Ik heb een connectie kunnen maken met haar op mijn eigen manier.” 

Benieuwd naar de waarheid achter oma Judith? Kijk dan op zondag 9 september 2018, 15.20 uur op NPO2. Meer informatie vind je ook op de website van Safta Judith.