Eva Logo
19 september 2018 in Lijf & leven

Janny lijdt aan ernstige zenuwpijnen

Door complicaties na een kleine operatie kreeg Janny Feenstra te maken met ontzettende zenuwpijnen en leefde ze elke nacht in angst. God nam de angst weg, maar de pijn bleef. “Ik blijf hopen op genezing en één ding weet ik zeker: ook al duurt het soms lang, God leidt alles ten goede.”

“In 2015 kreeg ik last van vermoeidheidsklachten die uiteindelijk een jaar lang aanhielden. Na bezoek aan een arts bleek dat één van mijn bijschildklieren te groot was. In oktober 2016 werd deze met een operatie weggehaald. De operatie viel me alles mee en ik ging ervan uit dat ik de volgende week gewoon weer aan het werk zou kunnen. Maar toen ik twee dagen later plotseling hevige pijn aan de rechterkant van mijn hals kreeg, veranderde dat beeld totaal.”

Complex Regionaal Pijn Syndroom

“Vanaf dat moment kreeg ik elke nacht pijnaanvallen, sloeg mijn hart op hol en werden mijn ledematen helemaal koud. Ik bleek te lijden aan het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS): ik had te maken met ernstige zenuwpijnen. Het voelde alsof er allemaal messen in mijn hals staken. De huisarts schreef mij een antidepressivum voor, maar de dosering was veel te hoog. Daardoor raakte ik helemaal gedesoriënteerd, waardoor ik niet meer mijzelf was. Op dat moment moest ik kiezen of ik met de medicijnen door wilde gaan en me niet meer mezelf zou voelen, of om elke dag te leven in hevige pijn. Ik heb ervoor gekozen om mezelf te blijven en stopte met de medicatie. Later kreeg ik gelukkig een lagere dosering, waardoor ik geen last meer had van desoriëntatie.”

'Mijn slaapkamer werd een kamer van angst'

“Ik werd steeds banger voor de aanvallen van de zenuwpijnen die regelmatig kwamen opzetten. Overdag leidde de kleinste handeling, zoals het aandoen van mijn jas, tot hevige pijnen, maar ’s nachts was het het ergst. Ik kon mijn ademhaling niet meer in bedwang houden. Mijn slaapkamer werd elke avond een kamer van angst. ’s Nachts liet ik altijd een lampje branden zodat het niet zo donker zou zijn.”

Puinruimen

“In november 2016 ben ik naar een gebedsgenezingsdienst van Jan Zijlstra gegaan. Toen werd er voor me gebeden en mijn angst verdween als sneeuw voor de zon. De zenuwpijnen waren er nog steeds, maar het feit dat mijn angst weg was, maakte dat er een geestelijke reus was verslagen. Die avond kon ik voor het eerst mijn slaapmedicatie laten staan. Voor mijn gevoel was de periode van angst voorbij. God gaf me weer nieuwe moed en ik voelde zijn aanwezigheid heel dichtbij. Ik wist dat Hij al van begin af aan mijn pad voor ogen had.”

'Ik zal u dragen en redden'

“Voordat ik de operatie onderging, had God al tot me gesproken. Ik kreeg een beeld van een reuzenschoen die bovenop een grassprietje ging staan waardoor die knakte. Daarna zag ik de zon en het grassprietje stond weer helemaal overeind. Tussen het gras stonden allemaal gekleurde bloemetjes. Ik kreeg Jesaja 46:4 in mijn gedachten: ‘Tot uw ouderdom toe zal Ik Dezelfde zijn, ja tot uw grijsheid toe zal Ik u dragen. Ik heb het gedaan en Ik zal u opnemen, Ik zal dragen en redden.’ Toen had ik nog niet door hoe toepasselijk en bemoedigend dit voor mij persoonlijk zou zijn, maar na alles wat ik meegemaakt heb, haal ik nog steeds heel veel steun en hoop voor de toekomst uit dit beeld.”

No longer a slave to fear

“De operatie die op het eerste gezicht een simpele ingreep leek, leidde bij mij uiteindelijk tot grote gevolgen en veel lijden. Elke dag was lang en artsen konden niets meer voor me doen. Maar ik kwam erachter dat God juist tot je hart wil spreken als je in zo’n woestijn zit. Ik heb uiteindelijk rust gekregen. Ik haal altijd veel steun uit het lied No longer slaves. We moeten niet luisteren naar angst, maar gericht blijven op God. Ik blijf hopen op genezing en één ding weet ik zeker: ook al duurt het soms lang, God leidt alles ten goede.”