Eva Logo
Een klas vol ouders
20 september 2018 in Hoofd & hart

Klas vol ouders: 'Ik vraag veel van mezelf en wil alles goed doen’

Hoe zou het als ouder zijn om weer een paar maanden in groep 8 van de basisschool te zitten? Anique Plantinga is voor het EO-programma ‘Een Klas Vol Ouders’ terug de schoolbanken in gekropen. Ze heeft samen met haar man een pleegdochter, Zora van 17 jaar en een pleegzoon, Joey van 4 jaar.

Hoe heb je je deelname aan Een Klas Vol Ouders ervaren?
“Elke dag was een feestje. Iedereen was wat gespannen op de eerste schooldag, maar op dag twee was er al een heel sterk groepsgevoel. Het klikte gewoon heel goed. Het zijn allemaal verschillende mensen met verschillende karakters, maar we voelden al heel snel dat we samen een klas waren. We zaten ook met z’n allen in een bubbel, je bent opeens erg veel met school bezig.”

Dat groepsgevoel moet heel fijn zijn geweest.
“Absoluut. Het broertje van Joey zou drie weken bij ons komen, in het kader van pleegzorg. We kregen op een donderdag toen opeens het bericht dat hij de dag erna al zou komen. Dat jongetje is 15 maanden dus we hadden een ledikantje, een kinderstoel en dergelijke nodig. Ik heb toen in de groepsapp van de klas gevraagd wie er wat kwijt kon. Binnen tien minuten had de klas dat voor me geregeld en had ik de volgende dag alle spulletjes die we nodig hadden. Het is dus niet iets wat we tijdelijk deden voor de opnames, we zijn nog steeds heel betrokken met elkaar.”

Was het zwaar?
“Het waren lange dagen school, van half 9 tot half 3. Je krijgt huiswerk mee die je ook nog moet maken. In die korte tijd dat wij in groep 8 zaten kan je niet alles afmaken, omdat er zoveel gebeurt. Daarom kregen we relatief veel huiswerk mee, zodat we wel van alles wat meepikten. Onze juf noemde het nog een slap aftreksel van wat een normale groep 8 allemaal doet, dus we hebben wel met hen te doen! 

Omdat ik fulltime pleegmoeder ben, viel het redelijk mee qua werkzaamheden. Andere klasgenoten hadden naast hun schoolwerk nog hun baan en gezin die ze moesten onderhouden. Mijn man heeft gelukkig een flexibele baan en onze pleegdochter is 17, dus zij konden ook wel wat helpen in het huishouden als ik er niet aan toe kwam.”

Hoe deed je het op school?
“Het ging mij wel makkelijk af. Het huiswerk is een soort puzzel wat ik op moet lossen, ik vind het zelfs leuk om te doen. Bij de eerste huiswerkopdracht begon ik meteen diezelfde avond eraan. Na een tijdje lag ik half slapend op m’n map. Het had ook prima even in het weekend gekund, maar ik wilde het meteen af hebben.”

Ben je jezelf daarin tegengekomen?
“In die zin heb ik mezelf beter leren kennen. Ik vraag veel van mezelf en wil alles goed doen. We moesten bijvoorbeeld een keer een presentatie over een land geven. Sommige leerlingen maken er dan wat grappigs van wat ze binnen vijf minuten klaar hebben. Ik ga dan echt mezelf leren hoe ik een Prezi kan maken, zodat ik echt een mooie presentatie kan geven en ik doe ook echt m’n best. Daar was ik dan ook een heel weekend druk mee.”

Ben je nog verschillen tegengekomen met hoe het basisonderwijs vroeger was?
“Ik had het idee dat kinderen vroeger minder hoefden te doen, maar wel meer leerden. Joey zit in groep 1. Hij moet al heel veel dingen kunnen, maar ze beginnen pas veel later met kloklezen bijvoorbeeld. Er worden dus aan andere dingen aandacht besteed. Ze zijn veel meer bezig op sociaal-emotioneel en technologisch gebied, omdat dat in deze tijd veel belangrijker is. Kinderen leren echt hun grenzen aan te geven, op allerlei gebieden. Dat geeft ze zelfvertrouwen.”

Kijk elke maandag naar Een Klas Vol Ouders, om 22.10 uur op NPO 1.