Eva Logo
19 september 2018 in Uit & thuis

Nederland is blij met Carola Schouten!

ChristenUnie-minister Carola Schouten is verkozen tot meest gewaardeerde minister van Nederland. Dat blijkt uit het prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. 52% van de stemmers heeft veel vertrouwen in Carola. De minister van landbouw is vooral populair door haar betrouwbaarheid en betrokkenheid. “Ze zegt waar het op staat, maar gebruikt geen ingewikkelde termen: als een boer met gezond verstand”, zegt iemand in het onderzoek. CU-collega Arie Slob doet het ook goed. De onderwijsminister staat met 50% van de stemmen op de tweede plek.

Van alleenstaande moeder tot vicepremier

De 40-jarige Carola is sinds vorig jaar vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte III. Prachtig natuurlijk, maar het begin van haar carrière was niet makkelijk. Als 23-jarige student werd ze namelijk zwanger. Eva interviewde haar vorig jaar. Over die tijd zegt ze: “Het was een hopeloze situatie. Maar God was erbij en bracht me op onverwachte plekken. Ik leerde dat ik Hem kon vertrouwen en dat Hij dat vertrouwen niet beschaamt.”Dankzij hulp van haar hoogleraar, beste vriendin en moeder lukte het om afstuderen en moederen te combineren. Nu woont Carola Schouten met haar 16-jarige zoon in Rotterdam Delfhaven. “Ik vind het daar heerlijk, mensen zijn er minder politiek actief, en spreken mij dus nauwelijks aan als politica. Ik zie daar het echte leven.”

Vrouwen in Tweede Kamer

Carola begon haar loopbaan als beleidsmedewerker op het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid. In 2010 stond ze op de lijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamer, maar ze kwam net niet in de Kamer. Na het vertrek van André Rouvoet mocht ze in 2011 wél de Tweede Kamer in. Nu is Carola één van de 49 vrouwen in de Tweede Kamer. De hoeveelheid vrouwen is laag vergeleken met hoeveel mannen er in de Kamer zitten. Dit zijn er 101. 

Christen in de politiek

Carola is christen en laat dit merken in haar werk. Ze zegt: “Tegen de stroom in wil ik de verbinding aangaan. De kernvraag is uiteindelijk toch ook: in wat voor land wil je wonen? Wat delen we in deze samenleving met elkaar? Hoe kunnen we sámen leven? De Bijbel leert ons hier veel over. Als christenen hebben we moed nodig om verschil te maken, om onszelf af te vragen: hoe kunnen we de angst te lijf gaan? We zijn nu nog heel ver van hoe God het heeft bedoeld, maar ik geloof dat in de eeuwigheid alles goed is. Dan hoop ik aan Zijn voeten te zitten en te vragen: heb ik het pad gevolgd dat U met mij voor ogen had?” Schouten maakt soms onverwachte keuzes vergeleken met haar collega’s. Ze gaat bewust voor verbinding en niet voor verdeeldheid. Maar haar werkwijze wordt door de samenleving in elk geval wel gewaardeerd!

Bron: EenVandaag

 

Wil je meer weten over Carola Schouten? In Eva 2 van vorig jaar staat een interview met haar. Vraag hier gratis een proefnummer aan!