Eva Logo
27 september 2018 in Geloof

Nieuw in de kerk: hoe vind je jouw plekje?

Nieuw zijn in een kerk heeft wel wat weg van de eerste dagen in de brugklas. Je komt op een plek waar iedereen elkaar lijkt te kennen en jij eigenlijk niemand kent. Spannend! Maar hoe zorg je ervoor dat je je thuis gaat voelen in die nieuwe kerk? We vroegen het op Facebook aan ervaringsdeskundigen en daaruit kwamen de volgende tips.

1. Van het idee afstappen dat je jezelf snel thuis ‘moet voelen’

Al het begin is moeilijk. Het heeft tijd nodig om je plekje te vinden in een nieuwe kerk. Het scheelt al een hele boel als je jezelf niet de druk oplegt om je binnen een week thuis te voelen en veel mensen uit de kerk moeten kennen.

2. Blijf na de dienst koffie drinken

Het is misschien juist spannend om na de dienst te blijven hangen, omdat je niemand kent. Maar het is wel een perfect moment om het eerste contact te leggen met je nieuwe gemeenteleden.

3. Spreek je buurman/buurvrouw in je rij aan

Dit is een stapje spannender dan samen koffiedrinken, maar de persoon links of rechts van je kan jou misschien wel een beetje wegwijs maken. We hoorden zelfs van een lezeres die hier een prachtige vriendschap aan over heeft gehouden. Dus zeker het proberen waard!

4. Doe mee aan een kring

In sommige gemeentes worden er speciale kringen georganiseerd voor mensen die nieuw zijn of behoefte hebben aan contact. Ideaal dus om snel veel nieuwe mensen te leren kennen. Misschien is de stap wat groter, maar anders kun je je ook altijd aansluiten bij een bestaande kring.

5. Een taak op je nemen die je in teamverband doet

Op deze manier leer je snel veel nieuwe mensen kennen. Je kan bijvoorbeeld jeugdwerk gaan doen, gaan koffieschenken of je inzetten bij de kindercrèche.  Zet je talenten in J

6. Leg contact met mensen in jouw woonomgeving

De hoeveelheid nieuwe mensen kan nogal overweldigend zijn. Daarom is het slim om gewoon bij het begin te beginnen. Wie woont er dichtbij? Misschien kunnen jullie samen fietsen naar de kerk. Maak je er gelijk een leuk contactmomentje van.

7. Leg het neer bij God 

Het kan natuurlijk per persoon verschillen hoe jij je plekje in een nieuwe kerk vind. De één spreekt de eerste beste kerkganger aan en de ander kijkt liever de kat uit de boom. Maar wat je ook doet, de kerk is Gods huis en je mag ook dit bij Hem neerleggen.

Ben jij niet nieuw in je kerk, maar zijn er wel pas nieuwe mensen in jullie kerk gekomen? Lees dan dit artikel.